Kakboken.se

View Original

VEGANSK PASSIONSFRUKTSPAJ

Så fort jag såg att det fanns fryst passionsfruktskött i frysdisken tog jag fram det här receptet! Det blir en härligt krämig syrlig fyllning som har varit en sort favorit bland alla som jag bjudit under tiden jag utvecklat receptet. Här nedan syns tre varianter när jag testade receptet på fyllningen för att hitta rätt mängd fett i passionsfruktskrämen! De är gräddade i mindre aluminiumformar som finns som engångsformar i de flesta butiker (jag använder dem däremot många gånger innan de sorteras som metall).

PAJSKAL

3 dl vetemjöl

2 krm salt

1 msk strösocker

150 g kallt tärnat margarin

2-4 msk iskallt vatten


Mixa ihop vetemjöl, salt och strösocker och mixa ihop snabbt så att allt är blandat. Lägg ner det kalla margarinet och mixa ihop kort så att det blir ärtstora bitar, mixa inte för länge. Häll sedan ner en matsked vatten i taget tills du får en smidig deg. Kyl inplastad i minst en timme, upp till 2 dagar. Kavla sedan ut på lätt mjölad yta och för över till din pajform. Låt kanten sticka ut ungefär 1 centimeter från pajformen och nyp sedan ihop till en fin och jämn kant. 


Frys formen en liten stund så att den blir riktigt kall, minst 20 minuter. Fyll sedan med antingen aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fyll med pajtyngder, strösocker torra bönor, torra ärtor eller torrt ris. och baka i 175°C i 15 minuter. Det går utan fyllningen också men då drar pajskalet ihop sig mer. Töm sedan försiktigt ut bönorna, enklast är om du har aluminiumfolie. Då kan du försiktigt dra ihop folien och ta ut bönorna/tyngderna. Baka sedan i 15-20 minuter tills skalet har fått en fin gräddad färg.

PASSIONSFYLLNING

Utan stavmixer?? Saknar du mixerstav kan det vara bra att minska mängden fett i passionsfyllningen lite eftersom det är svårare att få en perfekt emulsion med en handvisp. 125 gram är lagom, pajen blir då något mjukare. 


250 g passionsfruktskött(med kärnorna)

2 dl strösocker

1  dl matlagningsgrädde

½ dl  majsstärkelse

½ dl  vetemjöl

1 nypa salt

150 g margarin

Sila bort kärnorna från passionsfrukten och spara dem i kylskåpet om du vill röra ner dem när krämen är färdig. Med kärnor i fyllningen kan man inte mixa krämen ordentligt och då är det svårt att få den riktigt slät. Koka upp passionsfruktskött, socker, matlagningsgrädde, majsstärkelse, vetemjöl och salt. Grädden skär sig ibland inledningsvis i den sura krämen men kommer att gå ihop igen när du rör ihop redningen. Koka upp under omrörning tills redningen tjocknat ordentligt. Det tar en stund efter att den börjat tjockna lite tills all majsstärkelse och allt vetemjöl tjocknat, men fortsätt vispa över låg värme tills den blir lite tjockare, som en lös kräm. Ta av kastrullen från plattan och lägg sedan ner tärnat margarin och en nypa salt. Rör, eller ännu hellre mixa med stavmixer, utan att lyfta mixern, så att du inte mixar ner luft i fyllningen, tills margarinet är smält och helt inkorporerat. Rör ner en del av kärnorna om du vill ha dem med. Häll sedan upp i skalet och låt stelna i kylskåp i minst 6-8 timmar.Dekorera med vispad grädde eller marängsmörkräm

På bilden har jag använt en St. Honoré-tyll och italiensk maräng. Marängen brändes av med en brännare innan servering. 

ITALIENSK MARÄNG

1 ½ dl strösocker

½ dl aquafaba

¾ dl aquafaba 

¼ krm vinsyra

Här behöver du en termometer. Koka försiktigt upp strösocker och aquafaba (½ deciliter)  i en liten kastrull under omrörning så att det inte bränns i kanterna och låt det bli 130°C. Under tiden vispar du upp aquafaba (¾ deciliter) och vinsyra till ett fast skum. Häll sedan ner den heta blandningen lite i taget i skummet och vispa tills marängen är någorlunda sval igen och mycket fast (se sida 25). Spritsa eller lägg sedan maräng över pajen. Bränn av med en brännare för att få fin färg eller grädda i 250°C i 3-5 minuter tills marängen fått färg.