Kakboken.se

View Original

VEGANSK NOUGAT

Det har nu försvunnit ännu en mjölkfri nougatsort i butikerna så att köpa för konfekttillverkning kan vara svårt, därför har jag har arbetat med att skapa ett enkelt och lättarbetat recept till mina julböcker. Det finns många sorters nougat och generellt sett syftar man nog på fransk/italiensk/persisk vit nougat när man pratar om nougat i resten av världen men här i Sverige verkar den mjuka tyska hasselnötsnougaten vara den variant vi tagit till oss mest av alla. Den här nougaten blir stel först efter att den lagrats i kylskåp runt ett dygn, men den sätter sig även i rumstemperatur eller i ett kallskafferi. Efter att den satt sig är den hård är den är kylskåpskall och nougaten behöver då bli rumstempererad för att bli lätthanterlig igen. Nougaten är absolut möjlig att bearbeta innan den helt har satt sig (om den är kylskåpskall) och för att göra till exempel mozartkulor tar man en boll mandelmassa, plattar ut den till en cirkel, skedar eller skär upp upp en bit nougat i mitten, viker ihop till en boll igen och rullar den rund innan den doppas i smält choklad. 

För det här receptet behövs en mixer. 

Ingredienser

200 g hasselnötter
2,5 dl florsocker 
200 g mjölkfri blockchoklad

Rosta nötterna om de inte redan är rostade. Värm ugnen till 175°. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i mitten av ugnen 10 - 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Ta ut plåten efter ett par minuter, rör om och grädda i ytterligare några minuter tills de har fått en gyllene färg. Nötterna på kanterna rostas snabbare så det kan vara bra att putta in dem i mitten efter ett tag när man rör om. Håll noggrann uppsikt så att de inte bränns. Ta ut plåten och låt svalna helt innan de skalas och mixas. När nötterna svalnat gnuggas skalet bort med hjälp av en handduk. Mixa nötterna ihop med florsocker tills de är mycket finfördelade, det kan ta flera minuter beroende på mixer. Smält chokladen i vattenbad eller i korta intervaller i mikron. Häll ner något svalnad choklad i mixern och mixa nougaten tills den är väl blandad. Häll upp nougaten i en form som täckts med plastfolie eller bakplåtspapper och låt sedan nougaten sätta sig/stelna i 12-24 timmar på ett svalt ställe (kylskåp eller sval). 

Här har jag skurit bitar och sedan doppat i choklad och toppat med en halv hasselnöt för de fyrkantiga bitarna. De runda är en nöt inrullad i nougat som sedan också doppats i choklad. Chokladen som pralinerna är doppade är utspädd med 1-2 msk smakneutral olja per 200g choklad för att bli lite lösare i konsistensen.