Kakboken.se

View Original

VEGANSK JORDGUBBSTÅRTA

Det här är en förbättrad variant av alla mina tidigare bottnar, dessutom är den perfekt till större tårtor på midsommar. Man kan dubbla smeten och baka i en form på 30x40 eller baka denna mängden i en 25 cm rund form. Den ökade ugnstemperaturen till 200°C konventionell/175°C varmluft är viktig för att få rätt resultat.

Det viktigaste för att lyckas är att inte vispa aquafaban och sockret för mycket, den definition jag har gjort till pösigt vispad är helt ny och stämmer inte överrens med hur ägg vispas. Blandningen ska gå från genomskinlig till vit i färgen och det ska precis börja bildas räfflor i smeten från vispen. Vispar man längre än så kommer smeten att ligga kvar “på sig själv i smeten”, googla ribbonstage så vet du i alla fall hur det ser ut om du vispat för länge. Har man gjort det kommer kakan att kollapsa. Jag har filmklipp med dessa sett på instagram (kakboken.se) och lyssnar man på Meny i P1 kan man höra ett helt program om mina upptäckter där jag fördjupar mig i alla metoder jag tagit fram och hur de kan användas.

INGREDIENSER 20x30

100 g margarin

1 ½ dl valfri vegansk mjölk

2 tsk vaniljextract

5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 ½ dl aquafaba

3 dl strösocker

1 ½-2 l jordgubbar

1 pkt vispbar vegansk grädde (250g)


Värm ugnentill 200°C konventionell/175°C varmluft. Placera ett bakplåtspapper i en passande form eller gör en form av ett bakplåtspapper genom att vika in kanterna ett par centimeter och sedan häfta hörnen med en häftapparat. Ställ pappersformen på en plåt eller i en långpanna. Smält margarin ihop med mjölk och vanilj. Låt koka upp. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa upp aquafaba och strösocker tills det blir pösigt. Blandningen ska gå från genomskinlig till vit i färgen och det ska precis börja bildas räfflor i smeten från vispen.Den ska ha tjocknat lite och blivit pösig men inte så att den är i ribbonstage. Sikta sedan ner vetemjölsblandningen och den kokheta margarinblandningen. Rör ihop med en handvisp. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll ner i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Testa kakan med en provsticka som ska komma ut ren.


När tårtbottnen svalnat skärs den på mitten. Ett lager vaniljkräm breds ut över hela tårtan och den täcks av jordgubbsskivor. Locket läggs försiktigt tillbaka och tårtan täcks/spacklas sedan med ett lager  fast vispad grädde. Resten av grädden läggs upp i en spritspåse, eventuellt med en tylloch man spritsar en kant på tårtan . Fyll insidan av kanten med jordgubbsbitar.


TJOCK VANILJKRÄM

2 dl matlagningsgrädde

2 msk olja

2 msk strösocker

½ -1 krm vaniljpulver

1 nypa salt

2 msk majsstärkelse

2 msk vatten

25 g margarin

- knivsudd gul färg/några droppar gul karamellfärg

Koka upp grädde, olja, strösocker, vaniljpulver och salt och rör sedan ner majsstärkelsen som lösts i vatten och låt sjuda tills krämen tjocknat. Ta då av kastrullen från plattan och tillsätt margarin och eventuellt en knivsudd gul färg. Låt kallna innan den kan användas. Täck ytan med plastfolie och kyl krämen.





FAST VISPGRÄDDE

För att få en fast grädde att servera till pajer och chokladbakverk eller att använda i tårtor och till semlor vispar du först upp grädden lite lätt med elvisp. När grädden fått volym häller du ner ett par droppar av något syrligt, som citronsaft eller en ljus och mild vinäger som vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Du kan tillsätta uppemot en tesked om du tycker att det ger en bra smak, så testa dig fram. Efter att syran har tillsatts vispar du kraftigt i flera minuter. Tillsätter du syran från början kan grädden stelna och inte vispas upp ordentligt. En del sorters vispgrädde kan bli lite för stela av denna metod så håll koll på grädden när den vispas och på hur fast du vill ha slutresultatet.