VEGANSK CLEMENTINKAKA
Har man följt mig på instagram under Swedish vegan så vet man att jag jobbade på olika sockerkakor hela 2017 efter att jag insåg hur man kunde använda aquafaba för att lyckas med klassiska sockerkakor. Efter att jag nu äntligen (efter tio år av receptutveckling!) fått till ljusa mjuka kakor så bakar jag mig igenom gamla favoriter som jag tidigare inte kunnat göra. Det här är en klassisk kaka i sydeuropa och mellanöstern där man kokar hela citrusfrukter och mixar till puree för en fantastisk smak på kakan!Jag har arbetat med liknande recept i flera år men först nu är receptet precis som jag vill ha det! Se till att använda clementiner med tunt skal, inte de som har tjockt skal med tjockt lager av det vita inre beska lagret, då blir inte kakan bra.
3-4 st clementiner (200g)
100 g margarin
3 dl strösocker
1½ dl aquafaba
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
ev. evtra mjölk för att få 1½ dl clementinpuré
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund form på mellan 20 och 22 centimeter eller täck med papper. Lägg clementinerna, utan de små hårda knopparna, i en mindre kastrull, häll i vatten så att det går upp till minst hälften av clementinerna och låt koka i 30 minuter under lock, Vattnet får inte avdunsta eftersom clementinerna då bränns. Ta upp clemeninerna från kastrullen, dela dem och ta ut kärnorna. Gör det på ett fat så att vätskan i frukterna kan samlas upp till puréen och mixa till en slät puré. Plocka upp eventuella kärnor om du märker av dem. Mät upp i ett mått och om det inte blir 1½ deciliter så toppa upp med mjölk. Smält margarinet och blanda med clementinpurén. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt så att det bildas "ringar" av vispen när den kör. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Häll ner de torra ingredienserna och clementinblandningen i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 40 - 45 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.