VEGANSK BOLO DE FUBA
I Brasilien är denna söta majskaka vanlig till frukost och till kaffe. Originalkakan görs med fubá, ett finmalet majsmjöl så leta upp ett riktigt fint majsmjöl, inte grov polenta. Majsstärkelse är inte samma sak som majsmjöl som är gjort på hela malda majskorn så det går inte att använda i receptet.
mindre större Ingredinser
1½ dl 2 ¼ dl strösocker
¾ dl 1 dl aquafaba
1½ dl 2 ½ dl vetemjöl
1½ dl 2 dl fint majsmjöl
1½ tsk 2 tsk bakpulver
1 nypa 1 nypa salt
75 g 100 g margarin
1 dl 1 ½ dl mjölk
florsocker till servering
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en liten eller stor sockerkaksform beroende på vilken smet du ska baka. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, majsmjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin xxx. Häll ner de torra ingredienserna, citronskalet, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter för mindre mängden smet och 40 - 45 minuter för större mängden smet. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Låt svalna och pudra med florsocker innan servering.