VEGANSK BANANSOCKERKAKA
Det var under arbetet med min bananbok som jag råkade stöta på den perfekta ration med ingredienser för att äntligen , efter 10 år med vegansk receptutveckling, kunna göra enkla sockerkakor so mvar lika goda som de gammaldags med ägg. Denna upptäckt har jag arbetat med sedan 2017 och jag har utvecklat många tekniker sedan dess, bland annat muffins, sockerkakor som är luftiga och sockerkakor som är saftiga, tårtbottnar, madeleines och massor av annat som tidigare var omöjligt att lyckas med! Här har ni en av mina favoriter - en banankaka som är lika luftig som en lätt sockerkaka. Boken finns fortfarande att köpa här i butiken och innehåller allt jag visste om .veganbakning 2017! Hur man ersätter mjölk och ägg och hur man absolut inte ersätter mjölk och ägg - bland annat krossar jag myten om att en banan kan ersätta ägg.
INGREDIENSER
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ st citron, skalet
75 g margarin
¾ dl mosad banan
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en sockerkaksform. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin och riv det yttersta skalet av citronen. Häll ner de torra ingredienserna, citronskalet, margarinet och bananen i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.