Kakboken.se

View Original

SÖTA MAJSMUFFINS

Eftersom vår familj tänkt starta en tradition av majsskiva i slutet av augusti istället för en kräftskiva i början av månaden samlar jag på mig klassiska majsrecept och det här är från södra USA och innehåller majsmjöl och färsk majs, som dock kan uteslutas helt om man önskar. Jag brukar sprinkla med rårörssocker men vanligt strösocker går också fint. Till skillnad från “corn bread” eller “corn muffin” så innehåller det här receptet socker som en klassisk muffins medan corn muffen är mer som ett lite lätt sötat måltidsbröd.

75 g margarin 

2 dl vetemjöl

1 dl majsmjöl

1  tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker eller essens

1 nypa salt

1¾ dl strösocker

¾ dl aquafaba

1 dl mjölk

2 dl färsk majs 

socker att strö ovanpå


Värm ugnen till 175 °C.  Ställ 9 - 10 muffinsformar i en muffinsplåt. Häll ner vetemjöl och bakpulver i bunken till köksassistenten. Tärna ner margarinet och vispa med vispen tills margarinet fördelats till små bitar i ärtstorlek. Häll ner salt, strösocker och vispa någon minut ytterligare så att allt fett är finfördelat. Vispa ner vaniljessensen, aquafaban och vätskan och vispa ordentligt så att smeten blir väl kombinerat. Skär av majskornen från kolven och rör ner majsen i smeten. Fyll i muffinsformarna till max  2/3 av formen. strö socker över muffinsarna och grädda i 18-25 minuter i 175 °C. Tag ut plåten ur ugnen när de är gyllengräddade. Låt vila i formen i ett par minuter och låt sedan vila på galler.