OVENLYS VEGANSKA COOKIES
Ovenly som har tagit fram ett recept med olja istället för smör eller margarin och som inte innehåller ägg ursprungligen. Ovenly kallar det för “accidentally vegan”. Den enda nackdelen med denna deg som jag kan komma på är att degen inte är lika god att äta som traditionell deg och eftersom jag tycker att degätandet är en stor del av chocolate chip cookies blir det ett stort minuspoäng. För vissa är dock möjligheten att baka fantastiska cookies med endast olja en stor bonus så jag har här översatt receptet och skrivit till lite instruktioner knig hur man får smeten smidig med extra vatten.
Ovenlys chocolate chip cookies med olja
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¾ tsk bikarbonat
1-2 krm salt
150 g chokladknappar
1 ½ dl olja
½ dl vatten
2 tsk vaniljessens eller 2 krm vaniljpulver
1 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
½ -1 dl vatten
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Rör ner chokladknapparna. Rör ihop olja, ½ deciliter vatten, vanilj och sockersorterna. Mosa eventuella klumpar i farinsockret. Blanda ner i vetemjölsblandningen och knåda ihop till en jämn deg. Tillsätt lite mer vatten för att få en deg som går ihop och är smidig. Låt vila i kylskåp i minst 12 timmar och upp till 24 timmar och forma bollar av degen. Är smeten för torr kan du knåda in ytterligare lite vatten. Värm ugnen till 175 C. För en mindre degboll med ungefär 3 centimeter i diameter är 6-8 minuter lagom. För en 4 centimeter stor degboll är 8-10 minuter lagom. Gör du större bollar på runt 5 - 6 centimeter gräddas cookien på runt 10-13 minuter. De får inte bli övergräddade, de ska vara mjuka i mitten men ändå ha blivit knapriga i kanten och här är det övning som ger färdighet. Testgrädda gärna en kaka, blir de för tunna knådar du in lite mer mjöl, är de för tjocka kan du knåda in vatten.