LYXIG VEGANSK CHOKLADKAKA
Den här extra lyxiga chokladkakan är i princip nästan bara smält choklad. Den använder aquafabans emulsifierande funktion och den smälta chokladen emulsifieras ihop med fettet och aquafaban. En liten mängd vetemjöl räcker sedan för att få en perfekt kladdig chokladkaka och den gräddas under mycket kort tid. Jag trodde länge att liknande recept med en så otroligt hög mängd fett och ytterst lite vetemjöl skulle vara omöjliga efter alla misslyckade testbak men på min 36:e födelsedag när jag var sugen på chokladsmet (som man ju blir ibland) testade jag igen och i sista stund bestämde jag att emulsifiera aquafaban med allt fett istället för att vispa den pösig med sockret. Jag har också bytt ströockret i originalreceptet mot florsocker som beter sig helt annorlunda än strösocker i smet och inte lika lätt separerar och det blir inte heller lika “vattnigt” som florsocker. I vilket fall - en magiskt krämig chokladkaka!
Jag har två storlekar på smeten beroende på hur stor form du har. Jag tycker inte att större form kan användas men har man bara en form på 24 centimeter bör man minska tiden till kanske 15 minuter.
18-20 cm form
100 g margarin
1 ½ dl matlagningsgrädde
300 g mörk choklad
1 ½ dl rumsvarm aquafaba
½ tsk salt
1 nypa vaniljpulver
2 dl florsocker
1 dl vetemjöl
Värm ugnen till 175°C. Klä en springform på 18-20 centimeter med bakplåtspapper. Smält margarin och matlagningsgrädde i en kastrull, tag av från plattan när margarinet smält. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i margarinblandningen. Häll ner rumsvarm aquafaba och mixa med en stavmixer till en jämn smet. Blanda ihop och vänd sedan ner salt, vaniljpulver, florsocker och vetemjöl till den smälta chokladblandningen. Använd gärna en slickepott för att se till att allt blir blandat. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter för en form på 20 centimeter och 25 minuter för en form på 18 centimeter. Ta ut formen försiktigt och ställ gärna på galler. Låt sedan kakan svalna innan den skärs upp. För fina snitt bör kakanätta sig i kylskåpet i minst 60 minuter.
20-22 cm form
125 g margarin
2 dl matlagningsgrädde
400 g mörk choklad
2 dl rumsvarm aquafaba
½ tsk salt
1 krm vaniljpulver
2 ½ dl florsocker
1 dl vetemjöl +
2 msk vetemjöl
Värm ugnen till 175°C. Klä en springform på 20-22 centimeter med bakplåtspapper. Smält margarin och matlagningsgrädde i en kastrull, tag av från plattan när margarinet smält. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i margarinblandningen. Häll ner rumsvarm aquafaba och mixa med en stavmixer till en jämn smet. Blanda ihop och vänd sedan ner salt, vaniljpulver, florsocker och vetemjöl (båda angivelserna) till den smälta chokladblandningen. Använd gärna en slickepott för att se till att allt blir blandat. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter för en form på 20 centimeter och 20 minuter för en form på 22 centimeter. Ta ut formen försiktigt och ställ gärna på galler. Låt sedan kakan svalna innan den skärs upp. För fina snitt bör kakanätta sig i kylskåpet i minst 60 minuter.