FUDGECHOKLADTÅRTA
Det här är en otroligt mastig chokladtårta med en saftig och nästan brownielik tårtbotten, dessutom med en frosting som inte blir hård i kylskåp utan går att servera kyld! Du behöver två formar till det här receptet och om du saknar två bottnar med ungefär 18-20 centimeter i diameter så kan du köpa bakformar i aluminium som finns vid bakavdelningen om du saknar. Är man försiktig kan man använda dem flera gånger och glöm sedan inte att återvinna dem om de är uttjänta. Det tar en stund innan redningen till tårtan kallnat så se till att göra den i tid så att det inte blir ett fördröjningsmoment.
FUDGEBOTTEN
Bottnen binder in extra mycket olja och ger en otroligt saftig botten genom att emulsifiera oljan med lite aquafaba med en stavmixer. Du kan skippa det om du inte har en stavmixer med du får inte riktigt lika bra ihopbunden tårta, den smular alltså lite mer.
2 ½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
3 ½ dl strösocker
1-2 krm salt
2 tsk bikarbonat
1½ dl olja
½ dl aquafaba
3 dl vatten
1 - 2 tskvaniljessens eller vaniljpulver
Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa formen eller formarna eller förbered med bakplåtspapper för mörka sidor. Sikta kakao och blanda med vetemjöl, socker, salt och bikarbonat. Mixa olja och aquafaba tills det tjocknar något. Rör ner oljeblandningen, vanilj och vatten och vispa tills smeten är jämn. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten och häll upp i formen eller formarna och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 25 - 35 minuter Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen. Låt kallna i formen på ett galler.
MJUK CHOKLADFROSTING
Det här är den godaste frostingen för att täcka tårtor om du vill ha chokladsmak och det unika med receptet är att det är mjukt även när frostingen är kyld vilket annars är oerhört svårt att få till med smält choklad.
3 dl vatten
3 dl strösocker
1½ dl kakao
1½ dl majsstärkelse
1 dl vatten
150 g margarin
150 g choklad
¼ krm salt
Koka upp 3 deciliter vatten, strösocker och kakao. Rör ut majsstärkelsen i 1 deciliter vatten och häll ner i den sjudande blandningen. Vispa hela tiden och tag av plattan när smeten tjocknat ordentligt. Låt svalna, gärna med plastfolie på ytan så att det inte bildas en film over redningen. Vispa upp mjukt margarin och smält svalnad choklad tills blandningen är luftig, häll ner salt och sedan redningen lite i taget tills frostingen är jämn. Vispa frostingen i flera minuter tills den är riktigt luftig.