ENKLA VEGANSKA MUFFINS
Sedan jag började med mitt bokprojekt 2010 har jag försökt ( långt över 100 gånger) att få till klassiska enkla muffins. Den svenska sorten som fanns i böcker när jag var liten, med citronskal i vanligtvis. Hur jag än har gjort har jag aldrig blivit helt nöjd. Jag har publicerat många recept på nätet, i tidningar och i böcker eftersom de har varit bättre än de första vegansk muffins/cupcakes som fanns 2010 som dels ofta hade en bismak av bikarbonat och dels var alldeles för kompakta för att jag skulle vara nöjd. Jag arbetade inte just med receptet utan med min kommande bananbok när jag råkade testa en ny ratio av alla ingredienser och insåg att det här receptet nog skulle bli perfekta till muffins och här har ni dem! De är lite lättare än mina klassiska recept men jag har delat även dem på sidan, de tog ytterligare två år att få till efter att jag lyckades med det här receptet. Med endast vetemjöl, socker, bakpulver, olja, mjölk och af! (plus smaksättning). Det är ett par saker som gör att jag dansade på moln ett par dagar. De enkla ingredienserna, gräddningstiden som är lika kort som klassiska muffins (vilket är väldigt svårt att få till på veganska bakverk) och att de brungräddas precis som klassiska muffins! Bättre än jag någonsin vågat hoppas på helt enkelt och efter att jag fick till det här receptet gjorde vi en fantastiskt fin bok om muffins för barn som heter “Muffins utan ägg och komjölk” och finns här i butiken. Sedan aguafaba (AF, kikärtsvatten) upptäcktes och jag fick upp ögonen (2014-03-08) så har jag testat AF i liknande recept så otroligt många gånger, men ibland hjälper det inte att vara nära med recept, mängden och ration mellan alla ingredienser behöver ibland klaffa perfekt! För att göra en lång historia kort: Här är receptet:
Receptet går bra att baka som en mjuk sockerkaka i en form på 20 cm, då gräddas kakan på runt 25-30 minuter.
Enkla muffins
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl strösocker
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
ev. skal från en halv citron
½ dl olja
1 dl vegansk mjölk
½ dl aquafaba
ev. 1-3 hallon i varje muffins
Ställ 8-9 muffinsformar i en muffinsplåt. Häll vetemjöl, strösocker, bakpulver, salt och vaniljpulver i en skål och rör runt så att allt blandas. Riv ner citronskal om du vill ha med det. Häll ner olja, mjölk och aquafaba i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i muffinsformarna, mellan 2/3 och 3/4 i formarna. Grädda i mitten av ugnen 175°C 17 - 19 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av en muffins.