Kakboken.se

View Original

VEGANSKT PEPPARKAKSHUS & TJOCK KRISTYR

Receptet kommer från min senaste julbok på över 2000 sidor som finns att köpa i webbutiken.
Något av det allra bästa jag vet är pepparkakshus med massor av tjock kristyr och bränt socker och här får ni mitt bästa pepparkaksrecept igen! Degen är anpassad för att tåla husbyggen och större figurer. Förrförra året tog jag ju fram ett av världens första recept på tjock spritsbar kristyr, vilket jag saknat mest i många många år - nu finns här även en ny variant med kikärtsvatten som är helt tokigt bra! Tjock och väldigt stabil så man kan sprits så här fint! Vill man ha tunna fönster på sitt hus och är vegetarian eller vegan kan man använda rispapper som är genomskinligt (som på bilden) eller så kan man krossa lite hårda sockerkarameller och lägga lite jämnt utspritt i varje utskuret fönster innan gräddning, de kommer då smälta ut och bilda tunna rutor.

Granarna är gjorda av uppochnedvända glasstrutar som jag spritsat med riktigt fast kristyr. Det går bra att bre ut kristyren med en spatel likt de två granarna längst bak till vänster. Näst längst fram till höger syns en gran där jag spritsat med en stjärntyll. Granarna längst fram är spritsade med en rund spritstyll, nedifrån och upp och de två högra bakre granarna och granen näst längst fram till vänster är spritsade på samma sätt men där har jag dragit ut varje klick med en spatel/sked innan jag påbörjat nästa rad med kristyr.

Pepparkakshus
Det här receptet kommer från min mammas stora kokbok som jag har bakat ur sedan jag fick fritt spelrum i köket. Ska du göra ett pepparkakshus bör du kavla ut degen direkt på bakplåtspappret så slipper du flytta bitarna som då blir skeva. Det är viktigt att baka pepparkakorna så att de är välgräddade och inte mjuknar för då sjunker pepparkakshuset ihop. Stekpannan som du smälter socker i fyller du upp med lite vatten så smälter sockret igen efter en kort stund.

3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g mjölkfritt margarin
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
3 dl valfri vegetabilisk mjölk
1 msk bikarbonat
15 – 17 dl vetemjöl
Fogning
3 dl strösocker

Värm upp strösocker, sirap, margarin och kryddor tills det börjar koka. Tag av från plattan och häll i mjölk. Låt svalna. Blanda bikarbonat med 1 dl vetemjöl och rör ner i smeten. Tillsätt sedan vetemjöl tills du får en någorlunda fast deg. Låt vila i kylskåp minst ett dygn. Arbeta degen smidig och kavla ut 2-3 mm tjock och skär ut mönster eller figurer. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i 12 – 15 minuter. Lossa från bakplåtspappret medan de är ljumma men låt svalna på plåten.

Smält strösockret till fogningen på svag värme i en stekpanna, doppa bitarna i den gyllene fogmassan och sätt ihop delarna direkt. Akta fingrarna eftersom massan är väldigt het.

Kristyr med aquafaba (bönvatten/kikärtsvatten)
¾ dl aquafaba
1/2 tsk vaniljessens eller 1 krm vaniljpulver
8 dl florsocker
tillsätt vatten eller vegetabilisk mjölk för att tunna ut

Vispa upp aquafaba och vaniljessens, eller syra, tills det blir tjockt och fast. Vispa ner en deciliter av florsockret i taget tills du får en tjock men spritsbar smet. Tillsätt ytterligare lite vatten om den blir för tjock och öka mängden florsocker något om den blir för lös för att kunna spritsas. Två olika konsistenser av kristyr kan ibland vara nödvändigt, en tjockare kristyr för att göra yttre linjer på detaljer och en lite tunnare för att fylla ut mellan linjerna. Den tunnare kan man kontrollera genom att dra mönster i kristyren i skålen, dessa mönster ska försvinna inom tio sekunder för en tillräckligt lös kristyr, så kallad “run-out kristyr”. Tar det längre tid tillsätter du någon droppe vatten och är kristyren för lös tillsätts ytterligare florsocker. För fast kristyr ska den istället behålla formen man gör i men topparna ska böjas ner något, vilket brukar kallas “off-peak kristyr”, då är den tillräckligt mjuk för att spritsas men håller formen när det torkar. Korrigera med lite vatten eller ytterligare florsocker om den är för fast eller för mjuk. Denna “off-peak kristyr” används till hus och detaljer.

Tjock glasyr med NoEgg
2 msk vatten
2 msk NoEgg
½ tsk ättikssprit (24%)
1 tsk vit sirap
2½-3 dl florsocker

Vispa ihop vatten och NoEgg med en elvisp tills blandningen tjocknar något. Häll ner ättikssprit, sirap och 2½dl florsocker och vispa kraftigt. Du kan sedan behöva tillsätta lite florsocker för att få en tillräckligt stel kristyr som håller formen. Testa att göra en liten topp i kristyrskålen, håller den sig kvar ett par minuter utan att sjunka ihop är kristyren tillräckligt stel och du behöver inget ytterligare florsocker. Blir glasyren för stel för att spritsa tillsätter du ett par droppar vatten och vispar upp kristyren igen.