VEGANSKA PFEFFERNUSSE / PEPPARNÖTTER
Receptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa i webbutiken. “Anise Sinterklaas kakor” är minismå hårda kakor som barnen får kring jul. Det här är klassiska holländska, tyska, danska pepparnötter och de kallas bland annat pfeffernusse, pfeffernoten, pepernüsse, pepernoten och peppernuts på engelska. Olika recept har olika kryddor och i flera recept finns även en halv tesked mald anis så om du gillar anis kan du slänga ner det i degen med de övriga kryddorna. Det här är en ny julfavorit hos mig!
125 g rumsvarmt margarin
2 tsk mald kanel
½ tsk mald kryddnejlika
½ tsk riven muskotnöt
1 tsk ingefära
2 tsk svartpeppar
1-2 krm salt
2 msk mörk sirap
5 dl strösocker
¾ dl aquafaba
½ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
9-11 dl vetemjöl
1-2 dl hackade pekannötter eller valnötter
1-3 msk vatten
Vispa upp margarin, kryddor, sirap och strösocker i en hushållsassistent. Häll ner aquafaba och vispa ihop. Rör sedan ner lite av mjölet blandat med bikarbonat och bakpulver, blanda ner lite mjöl i taget tills du får en mycket fast deg, den ska vara nästan så att den smular sig men ändå gå att arbeta ihop. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir för torr. Rulla till rullar med en diameter på omkring en till två centimeter och kyl dem i kylskåp väl förslutna minst tre timmar, gärna över natten. Skär i bitar på ungefär 1 centimeter och grädda i 175°C i 10 - 14 minuter.