VEGANSKA MUFFINS
Mitt klassiska barndomsrecept med muffins har varit en av de svåraste utmaningarna för mig inom veganbakning, och även om jag fick till en perfekt vegansk sockerkaka för något år sedan har detta recept gäckat mig för den pösigt vispade aquafaban hjälpte inte i muffinsrecept som inte fick en alls bra konsistens med sockerkakssmeten (som ju ändå hade för lite fett för att nå upp i nivå med klassiska muffinsrecept).
Jag fick till ett riktigt bra recept som jag och min dotter använde för att göra en vegansk barnbok med muffins förra året (boken är slutsåld nu tyvärr men kommer tryckas igen med dessa nya upptäcktes inkluderat!) men mitt gamla recept med 100 gram smör och 3 dl vetemjöl/ 2 dl strösocker har jag aldrig lycktas med - förrän nu!! Jag använde allt jag lärde mig under arbetet de senaste 10 dagarna när jag testbakade som en galning och tog fram ett perfekt recept på madeleines (se receptet på det i loggen) Jag använde mitt nya grundrecept med lite högre andel fett och jag fick till mitt klassiska gamla muffinsrecept på PRICKEN! Samma ratio av allt . Ägg bytt mot aquafaba bara och den kunde binda i allt socker och allt fett för att jag först rörde in vetemjölet i den uppvispade aquafaban! Tänk att det finns så mycket att lära sig även om jag arbetat med#aquafaba i fem år nu Jag är så jäkla glad. Det här receptet har jag haft som en ouppnåelig dröm då det aldrig gått att få till trots alla hundratals muffinstest jag gjort! Muffinsrecept i min dotters muffinsbok för barn är också fantastiskt men det är baserat på en mer amerikansk cupcakebas, här är det dubbelt så mycket fett. Jämfört med de första vegansk kända recepten på muffins/cupcakes är det här otroligt mycket bättre, inget bikarbonat som ger en hemsk bismak och ration av ingredienserna är helt annorlunda och det här två recepten ger två superlätta, luftiga men ändå otroligt saftiga muffins!
Så jäkla mycket jobb för att få till det här receptet och utvecklingen har gått i omvägar via genoise 2014, som var det första receptet där jag var först i världen med att lyckas baka en kaka med uppvispad aquafaba med fett i smeten, via min bananbok där jag fick till min första ljusa kaka som jag var helt nöjd med och efter det fick jag till perfekt sockerkaka när jag lärde mig att pösigt vispad aquafaba kunde binda in ännu mer fett (också första receptet i världen med den upptäckten!), sedan via fruktkakorna i julas och nu madeleines där jag lyckades binda in ännu mer fett genom att först blanda in vetemjölet i den pösigt vispade aquafaban. När jag fått till madeleinreceptet perfekt tog jag fram mitt första muffinsrecept dagen därpå och fick till receptet på första försöket efter att ha kollat på mitt gamla favoritrecept på muffins som jag hade när jag var liten. Så sjukt mycket jobb för en sketen muffins, men här är den. (alla de här recepten jag nämner finns delade i albumet med aquafaba bland foton och vill ni se hur många testbak det kan gå på att finjustera ett recept kan ni följa mig på instagram under @swedish vegan )
Recept kommer garanterat att utvecklas mycket inom kort nu när jag ska testa att ändra alla ingredienser lite mer/mindre för att hitta det perfekta receptet men ni ska får gå loss på receptet redan nu!
VEGANSKA KLASSISKA MUFFINS
100 g margarin
ev. 1/2 citron, skalet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker eller essens
1 nypa salt
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
½ dl mjölk
Värm ugnen till 200°C. Ställ 9-10 muffinsformar i en muffinsplåt. Smält margarinet och riv ner citronskalet i margarinet. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en bunke. Vispa upp strösocker och aquafaba tills det blir vitt och pösigt. Rör ner vetemjölsblandningen försiktigt och när det är inkorporerat vänds det smälta margarinet in i tre omgångar. Efter det rörs mjölken in och smeten fylls i formarna. Grädda i 10-15 minuter i 200°C. Tag ut plåten ur ugnen när de är gyllengräddade. Låt vila i formen i ett par minuter och låt sedan vila på galler.