VEGANSKA MARÄNGER + VEGAN MERINGUE
Det är inte bara att googla fram ett recept på veganska maränger, många delar recept utan att ha testat vilken ratio mellan sockret och aquafaban. Många skriver inte heller riktiga mängder utan bara “vätskan i en burk med kikärtor” och det kan variera från en deciliter till två deciliter. Det här receptet utvecklade jag 2015 precis när aquafaba upptäckts och det var mitt första recept med aquafaba, jag testade alla möjliga olika ratios och denna var den som hade bäst resultat och gav godast och mest stabila maränger! Precis som med vanlig maräng får det inte finnas något fett i bunke eller på redskap vid uppvisning, den här marängen klarar heller inte fett efter att den blivit uppvispad, i motsats till maräng på ägg. Här är min bästa variant hittills på små maränger och de är anpassade till många små på ungefär en plåt:
3/4 dl aquafaba
1/3 krm vinsyra (finns i alla affärer i en påse vid kryddorna)
1 dl strösocker
Vispa upp aquafaba med vinsyra tills du får mjuka toppar, det tar någon minut upp till ett par minuter. Vispa sedan ner sockret en matsked i taget med vispning under tiden, vispa sedan tills du har en blank smet och kan hålla bunken uppochner (coolt eller hur! Precis som äggmaräng!).
Vill du spritsa lika färgglada maränger som jag har gjord förbereder du nu spritspåsar med färgränder i. Sätt en spritspåse i ett större glas med toppen av påsen nedåt, vik ner den översta kanten så att påsen står i glaset, använd sedan en pensel och färgpulver (löst i lite vatten) eller färgpasta för att måla ränder av färgen längs påsens sidor, hela vägen runt. Klicka ner marängsmeten och klipp av bottnen av spritspåsen och spritsa maränger.
Marängerna gräddas i mitten av ugnen i 100°C i runt 60 minuter. Är de små bränns de om du gräddar dem över 1,5 timmar så håll koll på marängerna. De lossnar lätt från pappret när de har svalnat lite. Det går bra att stänga av ugnen efter en timma och låta marängerna stå kvar medan den kallnar, där kan de även stå över natten om man skulle råka baka lite för sent... Jag har testat att förvara både utan burk och i lufttät burk över natten och båda gick bra.
VEGAN - egg free - MERINGUE
I use a ratio of 1:1,5 for the aquafaba:sugar for this recipe. The recipe is adapted for about one tray for these amazing meringue.
3/4 dl aquafaba
1/8 tsp cream of tartar
1 dl sugar
OR(to make it easy with cups)
1/4 cup aquafaba
1/8 tsp cream of tartar
1/2 cup sugar
Whip the aquafaba and cream of tartar into soft peaks, then ad the sugar, one tablespoon at a time and whip to firm glossy peaks. This does just take a fem minutes in total for me, but I think that varies with the aquafaba you use. If you want striped meringue you take a piping bag and place it with the narrow end down in a large glass. fold down the top over the glass (so you can add the meringue without a mess) and the paint stripes of food color in the inside, I used powder and paste color and they both worked, I added a few drops of water to the powder color. After this you make your meringue, quite small ones on the tray and then bake in 100°C/≈200°Farenheit for about one hour (I tested some for 1,5 hour but they got burned inside). The meringue easily peal of the baking sheet once they cool down a little. I also tested to leave them in the oven after the one hour of baking, I turned the oven off and they where perfect the next day (8 hours later). I stored them both in a sealed bag and out in the open air and both worked fine