VEGANSKA MANDELMUSSLOR
Du kan både använda färdigt mandelmjöl som nu finns i butikerna eller mala/mixa mandeln själv. Skålla mandeln gör du genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten i ungefär 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet och låt torka på hushållspapper innan du mal/mixar till mjöl. Du kan både mala i kvarn eller finfördelar den i matberedare. De kan vara oskalade eller skalade, med skalet kvar blir kakorna lite mörkare men får också mer smak.
Gör gärna degen till mandelmusslor dagen innan och låt den stå i kylen över natten - då blir de bäst.
Det här receptet innehåller bönvattnet - alltså vätska från en konserv eller tetra med t.ex. kikärtor eller stora vita bönor! Just i småkakor och mördeg är det en perfekt ersättning för ägg! Mer om upptäckten och receptdelning finns på "vegan meringues - hits and misses" här på Facebook och i mitt album här på sidan som heter "Recept med bönvatten".
MANDELMUSSLOR (20-30 st beroende på formstorlek)
150 g mjukt mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
2 msk bönvatten
1 dl mandelmjöl (färdigt eller egenmalda mandlar)
eventuellt 1-2 malda eller finrivna bittermandlar
3 1⁄2 dl vetemjöl
Till servering
Sylt eller bär
Vispbar vegetabilisk grädde, t.ex. soja, havre, ris eller kokos
Rör mjukt margarin och socker smidigt. Tillsätt bönvattnet och vispa tills det är inkorporerat. Tillsätt mandelmjölet och det mesta av mjölet. Arbeta snabbt ihop degen på bakbordet med resten av mjölet, överarbeta inte degen. Låt degen vila kallt minst 1 timme (men gärna längre, se ovan). Sätt ugnen på 200°C. Smörj eller pensla formarna med mjukt eller smält matfett och tryck ut deg, ganska tunt, i formarna. Jag brukar kavla ut små rundlar som jag sedan passar ner i formarna eftersom det kan vara svårt att få degen jämn och tunn i formen om man pressar ut dem rakt i formen. Man kan också forma degen till en rulle innan man kyler den, då kan man enkelt skära rundlar som man kavlar ut innan man trycker fast degen i formarna. Pricka gärna bottnen med en gaffel. Grädda dem i mitten av ugnen tills de är gyllene, ca 10-15 minuter beroende på ugn och storlek. Låt kakorna svalna lite och stjälp försiktigt upp dem och lossa dem ur formarna, det brukar räcka att trycka lite på formen så att den pressas ihop så faller mandelmusslorna ut. Servera dem fyllda med vispad grädde och sylt eller bär.