Kakboken.se

View Original

VEGANSKA MANDELKUBB / KUBB

Jag lade ut en blänkare på instagram om att jag tagit fram receptet till mandelkubb och frågade om någon ville ha receptet nu och det ville folk verkligen! Aldrig har jag fått så många kommentarer om recept så här är det nu, snabbt inlagt innan vi åker på roadtrip över halva landet. Kubb är en klassiker på Svenska fikabordet och mandelkubb var en av min pappas favoriter så jag har ätit många tråkiga köpekubbar i mina dar och recepten jag haft tidigare har speglat den sortens fasta kubb som varit lite för fasta för att jag ska tycka att det är en fantastisk kaka. Eftersom det är typen jag vuxit upp med har jag tyckt att det är så kubb ska vara och mina recept har speglat det. När jag fick se en annan sorts kubb i Hälsingland som var mer som en liten mjuk kaka visste jag direkt att jag skulle göra om mina kubb till mjukare varianter som de i Hälsingland och här är resultatet. Det verkar finnas två olika sorters äldre receptet, ett som ger mer fasta kubbar och en sorts recept som är mjukare och ger mjukare kubb, den sistnämnt är klart mycket godare än det förstanämnda!

Hjorthornssalt lukar ammoniak under gräddningnen, men det försvinner efter att kubben svalnat. Hjorthornssalt är det vanligaste jäsmedlet men två teskedar bakpulver per tesked hjorthornssalt fungerar väldigt bra det också och man slipper bismaken av ammoniak i nygräddade kakor och i köket under gräddning.  Jag brukar ha endast pärlsocker på mina kubb men det är också vanligt med hackad mandel som i sådana fall blandas med pärlsockret. En bittermandel kan ersättas med ungefär en droppe bittermandelolja. 


Receptet ger ungefär 15 stycken mandelkubb. 

5-10 st bittermandlar

5 ½ dl vetemjöl

2 tsk hjorthornssalt alternativt 4 tsk bakpulver

1 nypa salt

100 g rumsvarmt margarin

1 ½ dl strösocker

2 dl yoghurt

½ dl aquafaba

pärlsocker

hackad mandel


Värm ugnen till 225°C för en vanlig ugn och 200°C för en varmluftsugn. Mal eller riv bittermandeln och blanda ner i vetemjölet, blanda ner valt jäsmedel och salt. Rör ihop mjukt margarin och ströocker, blanda sedan ner yoghurt lite i taget och till sist aquafaba. Till sist rörs vetemjölsblandningen ner tills en lös smet bildats, överarbeta inte smeten när den väl är ihoprörd. Forma 3x5 -4x6 cm stora rektanglar med fuktiga händer eftersom degen är väldigt mjuk. Jag brukar ha en skål med vatten bredvid plåten så att jag kan doppa händerna mellan varje kubb. Kubbarna trycks sedan lätt i pärlsocker och eventuellt hackad mandel, lägg dem på bakplåtspapper och  grädda i mitten av ugnen i 9 - 12 minuter beroende på storlek och ugn. Lägg på ett galler och låt svalna helt innan de serveras eftersom hjorthornssaltet annars har en bismak av ammoniak.