Kakboken.se

View Original

VEGANSKA JULGUBBAR

Hvide kakemenn är vanligare i norge men heter julgubbar när man hittar gamla svenska recept. Idag är de flesta pepparkakor brungräddade med mycket kryddor men vi har också en tradition av vita pepparkakor som dekorerades på flera olika sätt. I Sverige gjorde vi vita pepparkakor och målade med bland annat karamellfärg fram till sent 1800-tal och den traditionen hittar vi fortfarande i Norge vid jul. I Finland lever också traditionen kvar med klassiska vita pepparkakor. I USA och England görs dessa ljusa utskurna kakor nu till de flesta högtider och kallas sugar cookies. Jag har inkluderat tre olika recept i min julbok, ett klassiskt norskt, ett finskt (båda traditionellt bakade utan ägg i degen) och ett amerikanskt där jag ersatt ägget med aquafaba. 

Här är ett klassiskt norskt recept som jag inte behövt ändra på eftersom det inte innehåller ägg ursprungligen. Degen är halverad här men går bra att dubbla om man vill göra väldigt många vita pepparkakor. 

50 g margarin
1½ dl strösocker
4-5 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 dl valfri mjölk

karamellfärg
pensel

Smält margarin och rör ner strösockret och låt det svalna. Blanda en deciliter vetemjöl och hjorthornssalt och rör ner mjölblandningen i sockerblandningen och arbeta ihop till en deg med mjölken och resten av vetemjölet. Lägg degen i kylskåpet minst 1 timme men helst över natten. Kavla ut degen tunt. Ta ut olika figurer med hjälp av pepparkaksformar. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 7-10 minuter.