VEGANSKA JITTERBUGG
En riktig klassiker som jag bakade många många gånger när jag var yngre och använd ägg och först vid upptäckten av aquafaba kunde baka veganskt. Den nya metoden (med aquafaba för marängsmet) är första gången jag ansett att det varit tillräckligt enkelt och lönt att prova utan ägg och det blev hur bra som helst! Det här receptet blir två rullar och en kan man säkert spara I frysen för att snabbt baka ut om man får oväntat besök
Smidig mördeg
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g margarin
1 msk olja
1 msk majstärkelse
Marängsmet
1/2 dl aquafaba
1/2 krm vinsyra (finns i alla affärer i en påse vid kryddorna)
3/4 dl strösocker
Sätt ugnen på 175°C. Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och forma en smidig mördeg, förpacka tätslutet och kyl medan du förbereder marängen.
Vispa upp aquafaba med vinsyra tills du får mjuka toppar (elvisp behövs och gärna en ballongvisp), det tar någon minut upp till ett par minuter. Vispa sedan ner sockret en matsked i taget med vispning under tiden, vispa sedan tills du har en blank smet och kan hålla bunken uppochner (coolt eller hur! Precis som äggmaräng!).
Dela mördegen I två delar och kavla ut varje del till en rektangel på ca ½ cm (ca 15x30cm). Kavla på en bit plastfolie om du vill underlätta rullningen. Bred ut hälften av marängsmeten på varje rektangel och rulla ihop noga. Låt vila kallt, I kyl eller frys en liten stund så att den blir kall nog att skära fina snurror. Skär rullen i ½-1 cm breda skivor som placeras på bakplåtspapper. Grädda i 12-15 minuter i 175°C i mitten av ugnen. De håller sig goda i flera dagar förvarade utan att vara helt lufttätt.