Kakboken.se

View Original

VEGANSKA HALLONGROTTOR

Hallonen är mogna här hos oss och med färdigt syltsocker gör du snabbt och enkelt egen sylt av bären du hittar, och orkar du inte fixa blir det också väldigt gott med köpt hallonsylt. Syltsocker blandas med lika mängd hallon och kokas i ett par minuter, instruktionerna står på sylsockerpaketet.

Mördeg görs ofta utan äggulor men jag gillar varianten där jag har ersatt äggulans funktion med 2 matskedar aquafaba. Aquafaban är bara att utesluta om du vill baka mördeg utan. Hallongrottor bakas dessutom ibland med bakpulver och jag tycker att det ger lite sprödare hallongrottor men även det är bara att utesluta om man vill.

200 g rumsvarmt margarin

2 msk aquafaba

1 dl  strösocker

4½ - 5 dl vetemjöl (300 g)

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 krm vaniljpulver

Värm ugnen till 175°C. Blanda alla ingredienser till en deg med händerna, en mixer eller med en matberedare. Arbeta snabbt ihop degen, överarbeta den inte efter att den precis gått ihop. Forma ungefär 30 bollar som du lägger på bakplåtspapper eller i små kakformar. Tryck ner fingret i mitten av degbollen och fyll sedan hålet med hallonsylt. Grädda dem i mitten av ugnen i 175°C tills de är gyllene, ca 15-18 minuter beroende på ugn och storlek på hallongrottorna.