VEGANSKA DAMMSUGARE TILL PÅSK
VEGANSKA DAMMSUGARE
När jag får frågan om mina favoritbakverk brukar jag räkna upp ett par olika småkakor, cookies och munkar, men först nämner jag nästan alltid dammsugare. Även om det låter motsägelsefullt så hinner jag sällan baka åt mig själv. Jag bakar väldigt ofta, men då är det ju för att ta fram nya recept eller förbättra befintliga recept. Det här receptet är redan perfekt så det hinner jag nästan aldrig baka. Det behövs en riktigt bra arrak och jag rekommenderar arraksessensen från Stockholms eter & Essencefabriken. För kexen brukar jag använda till exempel brago eller digestivekex.
1½ dl krossade kex
2 dl havregryn
100 g mandelmassa
75 g margarin
½ dl strösocker
2 msk kakao
1-3 tsk arraksessens
500 g marsipan
ev. färgämne
200 g smält choklad (här har jag haft vit choklad från Goodstore)
1-2 msk olja
Mixa kex och havregryn finkornigt. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda ner tärnat margarin, strösocker, kakao och arraksessens. Mixa tills degen är jämn och smaka av med arraksessensen. Dela degen och marsipanen i två delar. Kavla marsipanen till långsmala plattor och lägg en rulle av smeten ovanpå varje platta. Rulla ihop med ½-1 centimeter marsipan omlott och rulla ut till valfri tjocklek. Skär rullen i delar, doppa ändarna i smält choklad och placera på bakplåtspapper. Låt kallna i kylskåp. Dammsugare blir som godast efter att de fått stå förslutet i kyl över natten, då hinner smakerna utvecklas.