Kakboken.se

View Original

VEGANSKA CHAUSSONS AUX POMMES

Klassiska smördegspajer fyllda med äpple, här helt veganska, är både goda och vackra att bjuda på.

Du behöver:
1 -2 paket smördeg på rulle 

Fyllning (allt kommer inte gå åt om du har en rulle smördeg)
7-8 dl skalade och tärnade äpplen (3-4 äpplen)
½ dl strösocker
½ dl vatten

Sockerlag
½ dl vatten 
¾ dl ströcker

Pensling x 2
Valfri vegetabilisk grädde

Skala och tärna äpplen, koka upp med vatten i 15 – 20 minuter. Låt svalna. 
Tag ut rundlar i smördegen, ett stort ark räcker till ungefär 6-8 rundlar, fyllningen räcker och blir över till två ark smördeg. Pensla alla rundlar med ett tunt lager vatten. Lägg en liten klick äppelfyllning på ena sidan av varje rundel, vik över andra sidan av smördegen och pressa ner degen så att du får en jämn halv rundel. Pressa ner kanten ganska ordentligt så att degen går ihop. Skär eventullet grunda (gå inte igenom hela smördegen utan bara de yttersta lagren) mönster i dina små pajer med en tunn kniv och pensla dem med grädde. Kyl i minst 30 minuter och värm ugnen till 225°C. Förbered sockerlagen genom att koka upp strösocker och vatten i en liten kastrull, koka någon minut och låt svalna. 

Pensla sedan pajerna med grädde ytterligare en gång. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 15 – 20 minuter, de ska bli välgräddade. Låt svalna något och pensla sedan pajerna med sockerlagen