VEGANSKA BELGISKA VÅFFLOR
För dessa våfflor blir resultatet bäst om du använder ett belgiskt våffeljärn, som nu finns att hitta hos flera återförsäljare i Sverige, men du kan också grädda smeten i ett vanligt våffeljärn om det kommer upp i en tillräckligt hög temperatur. Var noggrann med att smörja våffeljärnet, det är viktigare ju djupare mönster du har eftersom våfflorna lätt fastnar i det djupa mönstret. Receptet med jäst ger mina absoluta favoritvåfflor. Det är dock vanligare att folk bakar den något snabbare varianten med bakpulver och även om de är lite stummare i konsistensen är de riktigt goda. Båda går utmärkt att värma upp i ugn, brödrost eller mikro om man fått våfflor över. Recepten ger 8-10 stora våfflor.
JÄSTVÅFFLOR
100 g margarin
5 dl mjölk
1 dl yoghurt
25 g jäst
7 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
½ tsk salt
¾ dl aquafaba
½ dl strösocker
Smält margarinet i en kastrull och häll ner mjölk och yoghurt, när blandningen är fingervarm smulas jästen ner. Blanda ihop vetemjöl, vaniljpulver och salt. Vispa upp aquafaba och strösocker tills det är ljust och pösigt, den ska dock inte bli fast eftersom den fasta smeten inte klarar att binda in fettet och ger en lösare blandad smet. Häll ner margarinblandningen i den torra blandningen och rör ihop till en jämn smet. Vänd sedan försiktigt ner den uppvispade aquafaban och vispa försiktigt till en jämn smet. Låt smeten vila i 20-30 minuter. Smörj järnet innan varje gräddning och grädda i våffeljärn tills de blir gyllene och lägg på galler. I mitt våffeljärn är de klara på 3 minuter om jag gräddar i 225-250 °C.
BAKPULVERVÅFFLOR
1 dl olja
5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 dl aquafaba
½ dl strösocker
Blanda olja och mjölk. I en annan bunke rörs vetemjöl ihop med strösocker, bakpulver, vaniljpulver och salt. Häll ner vetemjölsblandningen i mjölkblandningen och rör ihop till en någorlunda jämn smet. Det är viktigt att inte överarbeta så rör tills de flesta klumparna försvunnit. Vispa upp aquafaba och strösocker tills det blir vitt och lite luftigt. Vänd ner i våffelsmeten och vispa eller vänd in bubblorna försiktigt. Låt gärna smeten vila ett par minuter innan du börjar grädda. Smörj järnet innan varje gräddning och grädda i våffeljärn tills de blir gyllene och lägg på galler. I mitt våffeljärn är de klara på ungefär 3 minuter om jag gräddar i 225-250 °C.