VEGANSKA BAGELS
Här är ett klassiskt recept på bagels som är relativt enkelt, receptet ger 12 stycken och vill du ha 24 stycken kan du dubbla receptet. Perfekta till en lång vegansk frukost eller brunch
25 g jäst
5 dl ljummet vatten, max 37 grader
1 msk ljus sirap
1/2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Kokning
2-3 liter vatten
2 msk strösocker
Pensling för frön
Valfri vegetabilisk grädde eller kikärtsvatten (vattnet i en burk med kikärtor)
Garnering
Svarta vallmofrön
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, sirap, salt och en del av mjölet. Arbeta degen i maskin eller med händerna och tillsätt mjöl tills du har en smidig och ganska fast deg, det tar runt 5-10 min, gärna i en maskin. Låt jäsa övertäckt 40-60 minuter tills degen har ökat till ungefär det dubbla. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 lika stora delar. Du kan göra på två sätt, antingen rulla en boll och göra ett hål i mitten som du vidgar eller så rullar du ut varje del till omkring 30 cm långa längder. Lägg ihop längderna till kransar och fäst ändarna om varandra. Båda fungerar utmärkt och man tenderar att få större hål i mitten om man rullar längder- Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och se till att de är väl mjölade på undersidan eftersom du ska kunna lyfta dem när de har jäst klart. Låt jäsa omkring 20 minuter. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar och låt sjuda ca 3 min. Vänd dem ett par gånger under tiden. Ta upp kransarna med hålslev eller en gaffel och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jag brukar låta dem vila lite på en kökshandduk så att de inte är blöta på undersidan när de läggs på plåtens bakplåtspapper. Pensla med grädde eller kikärtsvatten (vattnet i en burk med kikärtor) och strö frön över varje bagel (doppar man bageln i en tallrik får man flera lager frön och då lossnar de när man hanterar bröden så det är bättre att strö ett lager över bröden). Grädda i mitten av ugnen ca 17-20 minuter i 225°C, de ska bli lätt gyllengräddade.