Kakboken.se

View Original

VEGANSK VIT KLADDKAKA

Den här vita kladdkaka använder vit vegansk choklad för sin perfekta kladdiga konsistens! Den hittar du på nätet, hos välsorterade livsmedelsbutiker (jag har på COOP i Falköping som närmast) eller i specialbutiker som Goodstore! 

Vet du inte vad aquafaba är har du verkligen något att upptäcka! Grattis! Vätskan i en burk med kikärtor eller andra bönor fungerar nästan precis som ägg i bakning! Jag har en hel del recept delade här i ett album och där står lite av historien och bakgrunden till hur det används och hur det upptäcktes. Annars kan du alltid googla för att lära dig mer, även vegansaker finns på google. 

För saffranskladdkaka börjar du antingen med att smälta margarinet och därefter hälla ner saffran i kastrullen så att det kan lösa sig i den varma vätskan eller så blandar du saffran med 2 matskedar alkohol, till exempel rom. ¼ -½ gram saffran, det vill säga ½ -1 kuvert räcker båda för en smakrik och gyllene kladdkaka.

Smält din vita choklad försiktigt - Den får aldrig värmas till mer än 40°C, då förstörs den lätt, skär sig och blir klumpig. Låt därför margarinet svalna något innan du rör ner chokladbitarna. 

100 g margarin
100 g vit choklad
1 st citron, rivet skal (kan uteslutas i saffranskakan)
2 msk rom eller mjölk
1 dl aquafaba
2 dl strösocker 
2 ½ dl vetemjöl 
2 krm salt
ev. 1 dl bär 

Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa en form på 22-24 centimeter. Smält margarin. Bryt chokladen i bitar och rör mer i margarinet tills bitarna smält. Rör ner rom/mjölk och riv ner det yttersta skalet av citronen om du har med citron. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt, tjockt och pösigt. Vänd sedan föriktigt ner vetemjöl, salt och det smälta fettet. Häll upp i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 200°C i 12-20 minuter beroende på formens storlek och ugn. Bakar jag i en form på 20 centimeter gräddar jag vanligtvis 15 minuter och i en större form kan den kortare tiden räcka men se till att kakan har blivit vackert gyllene. Servera varm, ljummen eller kall.