VEGANSK VANILJSÅS
Testa de här veganska receptet på vaniljsås så lovar jag att du inte längre kommer vilja köpa färdiga varianter i butiken. Till skillnad mot klassiska recept på såser och krämer där äggulor ingår i receptet som stabilisator behöver man inte vara rädd för att redningen ska koka upp och koagulera. Med stärkelse kan smeten koka upp och du vet att den är färdig när redningen tjocknar ordentligt och bubblor som bildats vid omrörningen återgår och redningen är jämn och tjock. Man kan tillsätta en knivsudd gul färg för att få samma kulör som klassisk vaniljredning. Majsstärkelse som används här behöver koka upp för att tjockna och den bör kort därefter tas av från plattan.
VANILJSÅS
3 DL VALFRI VEGETABILISK MJÖLK
2 DL VALFRI VEGETABILISK GRÄDDE
50 G MJÖLKFRITT MARGARIN ELLER OLJA ( 1/2 dl )
½ DL STRÖSOCKER
2 MSK MAJSSTÄRKELSE
1 - 3 KRM VANILJPULVER
- KNIVSUDD GULT FÄRGPULVER
För vaniljsåsen kokas mjölk, grädde, margarin, strösocker, och majsstärkelse upp under omrörning tills redningen tjocknar. Tag då av från plattan och tillsätt vanilj och eventuellt en knivsudd gult färgpulver. Täck ytan med plastfolie om såsen kyls.