Kakboken.se

View Original

VEGANSK SUPERSAFTIG BANANKAKA

Många recept på banankaka har en mängd mosad banan som hittills varit ouppnåelig utan äggen som stabiliserar smeten. Skam den som ger sig så jag arbetar hela tiden på olika sätt att öka mängden banan i banankakor och den här metoden där jag mixar ihop bananen, oljan, aquafaban och sockret gör det möjligt att binda in en stor mängd banan. Det är en metod som jag arbetade hur den verkligen kunde användas under slutet av 2020. På grund av den stora mängden söta bananer har jag inte lika högt sockerinnehåll i den här kakan, ytan på kakan blir därför ganska slät och den blir väldigt mörk under gräddning. Man kan täcka kakan med till exempel lite aluminiumfolie efter 40-45 minuter om man vill ha en ljusare kaka. Kakan på bilden är inte täckt under gräddning utan visar hur den blir som mörkast. Vill man ha kaffesmak, vilket är en bra kombination får man använda 1 tesked snabbkaffepulver i den blöta mixen eftersom det inte går att tillsätta någon vätska i det här receptet, bananen som tillsätts har maxat den fuktiga delen av receptet. Mixa inte ner alla ingredeinsern med mixern, flera recept gör så med banankakor men vetemjöl blir inte bra i en så fuktig smet av att mixas ner, resultatet blir lätt segt. Endast banan, olja, aquafaba och strösocker ska emulsifieras! 


INGREDIENSER

4 dl bananer (400 g)

1 dl olja (90g)

1 dl aquafaba (100g)

2 ½ dl strösocker (225g)

5 dl vetemjöl (300g)

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en brödform på minst 1.5 liter eller förbered med bakplåtspapper. Mixa ihop banan, olja, aquafaba och strösocker till en slät väl emulsifierad smet. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke. Sikta eller häll ner bananblandningen. Blanda snabbt ihop till en jämn smet utan klumpar med en handvisp eller slickepott, överarbeta inte eftersom kakan då kan bli seg. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten, häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 55-65 minuter. Blir kakan väldigt brungräddad redan efter 40-45 minuter kan du täcka den med lite aluminiumfolie den sista tiden i ugnen så gräddas den färdigt men ytan bränns inte något ytterligare.