Kakboken.se

View Original

VEGANSK STICKY DATE PUDDING

Sticky date pudding är en höst- och vinterklassiker i många länder men i Sverige finns ingen tradition av pudding - just den här puddingen tycker jag borde bli ett undantag! I Martha Stewarts sticky date pudding används kaffe istället för vatten och jag tycker att det ger en god pudding med lite mer smakämnen så det är värt att prova om du gillar kaffe.

DADELPUDDING
250g torkade och urkärnade dadlar
2 ½ dl kokhett vatten eller kokhett kaffe
1 tsk bikarbonat
50 g margarin
3/4 dl aquafaba
2 dl farinsocker 
1 tsk vaniljessens
1 krm salt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175°C. Förbered en form på 20x20 centimeter eller en rund form på 20-22 centimeter i diameter. Smörj kanterna med matfett eller ta ett bakplåtspapper och knyckla ihop det och lägg ner det i formen. Vill du baka i en sockerkaksform smörar och bröar du kanterna. Blanda dadlar och bikarbonat i en skål ihop med vatten. Lägg ner margarinet i den heta blandningen. Låt stå i 15-20 minuter. Mixa till en ganska slät kräm om du inte redan hackat dadlarna. Vispa upp aquafaba, farinsocker och vanilj till en posig kräm rör ner salt och vetemjöl, bakpulver och dadelkrämen. Rör smeten jämn och dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten och häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C i 25-35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av puddingen. 

BUTTERSCOTCHSÅS
Vill du även servera butterscotchsås till kakan kan du dubblera mängden här nedan.

125 g margarin
1¼ dl farinsocker
1 dl matlagningsgrädde

Koka upp ingredienserna när det är 10-15 minuter kvar innan puddingen är klar. Koka ett par miuter tills såsen gått ihop och blivit tjockare och mörkare i färgen. Den ska inte bli för varm och reducerad eftersom den då blir för tjock för att tränga ner i puddingen. När puddingen tagits ur ugnen görs hål över hela toppen och karamellsåsen hälls i omgångar över kakan så att den kan sjunka in i kakan. Låt vila ett par minuter mellan varje omgång så att såsen hinner sugas upp av kakan och inte bara åker ut i kanten av puddingen