VEGANSK SAFFRANSÄPPELKAKA
Den här fantastiska äppelkakan tog jag fram till ett reportage med julrecept i tidningen VEGO julen 2014 och det är en favorit här hos oss, vi har fortfarande äpplen sedan i höstas lagrade hemma och de passar perfekt i det här receptet. Receptet var den enda ljusa kakan jag varit nöjd med innan aquafaba och jag sparar receptet eftersom jag tycker att vi inte ska glömma bort metoder att baka ljusa kakor utan aquafaba då de finns. Receptet fungerar dock inte till tårtbottnar då den inte är stabil nog att skiva i tunna skivor. I kakan på bilden har jag använt en ovanligt röd äppelsort som heter Aldenhams purpuräpple. Ljusstaken är från Byggfabriken och görs efter gammal förlaga.
Ingredienser
2 dl valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
½-1 pkt saffran
100 g mjukt margarin
1 ½ dl strösocker
1 dl florsocker
½ dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl1 krm salt
2-3 äpplen, skalade och i skivor
Smörj och bröa en springform på mellan 22-24 centimeter i diameter Värm ugnen till 200°C och ställ gallret i nedersta falsen. Koka upp grädden med saffran i en liten kastrull, ta av från plattan när det kokat upp och låt svalna helt. Vispa ihop margarin, strösocker och florsocker. Vispa ner den svala grädden och majsstärkelsen. Blanda bakpulver med vetemjöl, salt och kryddor i en liten bunke och rör sedan ner i smeten. Överarbeta inte smeten utan rör bara snabbt ihop tills den är blandad. Häll ner i formen. Skala äpplen och skiva i skivor som sticks ner i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i 35-45 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan när den är klar.