Kakboken.se

View Original

VEGANSK PASTEJ

Köpt vegansk pastej är an någon outgrundlig anledning alldeles för fasta för att kunna bre enkelt på smörgåsen och här är därför ett enkelt veganiserat recept på klassisk pastej som är mjuk och bredbar. Julpastejer eller paté är klassiker på julborden. I danmark serveras det ofta med rågbröd kring jul.  Den här pastejen fungerar fint både på julbordet och för att breda på mackor och servera med smörgåsgurka.

Mejram är en klassisk leverpastejkrydda, men de brukar också innehålla en liten mängd kryddor. Har du inte mejram fungerar oregano ganska bra smakmässigt. I äldre recept ska man ofta adderas 4-6 ansjovisfileér, har du förberett ansjovisinläggningen från min vegansk frestelse (Tegelaars frestelse) kan du addera ett par fileer men man kan också krydda med några kryddmått av ansjoviskryddor enligt recepetet här nedan. För en extra lyxig pastej kan man gärna addera en matsked tryffelolja i pastejen. Man kan också ha i 2 matskedar konjak eller whisky. Äggen som brukar ingå stabiliserar och binder in fett. Här får aquafaba och majsstärkelse täcka upp för äggens funktion. Man kan öka mängden matlagningsgrädde till 2 deciliter om man vill ha en mjukare pastej. Pastejen jäser upp en del under gräddningen så fyll inte formarna till mer än 2/3, dela i sådana fall upp i flera formar. Traditionell ugnsgräddas pastej ofta i vattenbad.  Den får då en jämn ovansida och sidor som inte gar blivit extra gräddade.  Vattenbad är enklare än det låter men man kan också grädda dem i ugnen utan vatttenbad. Det ger en något mer ojämnt gräddad pastej, som är lite segare i kanten och som får kanter som är något med höjda än om den gräddas i vattenbad. 


Ingredienser

½ gul lök

matfett

½ tsk mejram

2 msk japansk sojasås

1 ½ dl matlagningsgrädde

½ dl vetemjöl

½ dl majsstärkelse

1 krm ingefära

1 nypa nejlika

1 nypa kanel

1 tsk salt

peppar efter smak

½ dl aquafaba

1 dl olja

250 g formbar färs

matlagningsgrädde

Värm ugnen till 175°C. Smörj tre formar på ½ liter eller en form på omkring 1 ½ liter. 

Hacka lök och stek gyllene i matfett med mejram. När löken är karamelliserad hälls sojasås ner i pannan och reduceras. Häll ner i matberedaren med matlagningsgrädde, vetemjöl, majsstärkelse och kryddor. I en liten bägare mixas aquafaba och olja till en emuslifiering. Häll ner i matberedaren med den formbara färsen och mixai någon minut och hela blandningen är mycket jämn. Förbered ett vattenbad som formen kan gräddas i, vattnet ska nå till ungefär hälften av formen. Häll upp i formen eller formarna och häll gärna över lite matlagningsgrädde. Ställ i en större plåt där det står vatten ett par centimeter upp på formarna. Grädda i vattenbadet i 175°C i 60-90 minuter. 45-60 minuter om du har använt små formar. Pastejerna ska ha fått en gräddad yta.