Kakboken.se

View Original

VEGANSK PASSIONSFRUKTSKAKA

I länder närmare ekvatorn bakas det mycket med passionsfrukter. I Sydamerika och Brazilien där passionsfrukten kommer ifrån kallas dessa kakor bolo de maracujá men de är också populära i Australien och på Nya Zealand där passionsfrukten odlas mycket idag. Nu kan man dessutom köpa fruktköttet i frysta kuber vilket kan vara enklare än de färska fruktera. 100 gram (1¼ deciliter passionsfruktskött motsvarar ungefär 5 stycken passionsfrukter, blir det för lite kan du alltid fylla på med mjölk eller yoghurt för att få en rätt mängd/vikt. Det går bra att sila av kärnorna från pasisonsfruktköttet om man vill. 


INGREDIENSER

100 g margarin 

1 st citron, skalet

4 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

3 dl strösocker

1 ½  dl aquafaba

100 g passionsfruktskött 

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund form på 20-22 centiemeter i diameter eller en sockerkaksform eller brödform på omkring 2 liter. Smält margarinet. Riv citronskalet ner i det smälta fettet. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa upp strösocker och aquafaba tills det blir ljust och pösigt. Rör ner vetemjölsblandningen och passionsfruktsköttet försiktigt och när det är inkorporerat vänds det smälta margarinet in i tre omgångar.  Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen, strö över strösocker över ytan och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 45-50 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Låt kakan svalna innan den skärs upp eller dekoreras. 

PassionsfruktsGLASYR

½ dl (35g) passionsfrukskött

3 dl florsocker

Blanda passionsfruktskött med så mycket florsocker att den blir tjockflytande och bred över kakan när den svalnat helt. Låt stelna något innan den serveras.