Kakboken.se

View Original

VEGANSK OSTKAKA

Det här receptet har varit med i mina böcker sedan 2011 och är ett älskat recept av många. Den smakneutrala keson i klassisk ostkaka är bytt mot risgryn som ersätter den riktigt bra, det är bittermandeln som ger ostkakan sin speciella smak. Den är fantastiskt god, krämig och smakar precis som det ska. Perfekt att göra i söta aluminiumburkar som finns i affären för en nostalgisk touch. En form på en liter eller som två på 0.5 liter passar till receptet. Receptet går också bra att dubbla och baka i två formar på ungefär 1 liter.

Tål du inte gluten kan du byta vetemjölet mot ytterligare majsstärkelse, samma mängd som vetemjölet. Tål du inte mandel kan du utesluta mandeln och istället smaksätta med bitternmandelessens om du har mandelfri sådan, de som man köper i livsmedelsbutiker brukar vara mandelfria men läs noga på förpackningen eller kontakta producenten. De brukar ha information på hemsidan. 

1½ dl grötris
5 dl vatten
1 krm salt
½ dl sötmandlar
3-5 st bittermandlar
3 dl sojagrädde (eller annan växtgrädde)
2 msk socker
2 msk majsstärkelse
2 msk vetemjöl (eller ytterligare 2 msk majsstärkelse om du inte tål gluten)
½ tsk bakpulver
½ dl sojagrädde (eller annan växtgrädde)

Koka upp grötris med vatten och salt och låt koka på svag värme 30-45 minuter och tag av plattan. Hacka, riv eller mal mandlarna. Rör ihop grädde, socker, majsstärkelse, vetemjöl och bakpulver. Vänd ner mandlarna, risgrynsgröt och rör tills det inte finns klumpar av gröten. Lägg över i en smord form, pensla över grädden och grädda i 25-30 minuter i 225°C, sänk därefter temperaturen till 175°C och grädda i ytterligare 30-35 minuter. Servera varm eller kall ,ed sylt och vispad grädde.