Kakboken.se

View Original

VEGANSK MÖRK CHOKLADTÅRTA

Receptet på bottnen har varit med i många och och bilden är från min tårtbok, som nu är slutsåld. Tårtan på bilden är fylld och täckt med chokladmousse där jag ersatt en del av vispgrädden med sötad kastanjepure. Det ger en smakrikare och sötare mousse men man kan såklart köra på mitt gamla beprövade recept också! Den här satsen med mousse räcker till två lager i en lite större tårta eller tre lager i en mindre tårta. Ska du även täcka tårtan med mousse behöver du öka mängden, eller ännu bättre göra en mindre sats när fyllningen stelnat eftersom mousse är bäst att använda när den är nyvispad! Kristyrdiamanten är gjord av min bönvattenskristyr, man ritar upp mönstret man vill ha och lägger ett bakplåtspapper över konturen och man kan sedan spritsa med kristuren på bakplåtspapperet. Dekoren håller väldigt länge sedan den torkat och den blir väldigt hård, precis som med kristyr på äggvita. Tårtan är toppad med kastanjepure som är utspädd med lite vatten för att gå att spritsa.

CHOKLADBOTTEN
1 ½ dl kakao 
4 ½ dl vetemjöl
3 ½ dl socker
1 - 3 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk vinäger
1 ½ dl olja
3 dl vatten
½ dl aquafaba (eller vatten)

1 – 3 krm vaniljpulver (eller 1 – 2 tsk vaniljessense)

Förbered en form med fett och ströbröd, gärna på mellan 20 - 22 centimeter i diameter. Du kan också grädda i två 15 centimeters formar, då behövs lite kortare gräddningstid, 40 – 50 minuter beroende på ugn, eventuellt längre. Sikta kakao och blanda med vetemjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Rör ner vinäger, olja, vatten och aquafaba och vispa tills smeten är jämn. Överarbeta inte smeten, det ska bara precis röras ihop och sedan snabbt in i ugnen. Häll ner i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C i 60 - 70 minuter. Testa om kakan är klar med en provsticka som ska komma ut ren från tårtbottnen. Låt kakan svalna innan den skärs i tre lager. I två 15 centimeters formar är gräddningstiden ungefär 40 – 50 minuter beroende på ugn. Testa med provsticka för att veta när den är klar, den ska komma ut ren från mitten av kakan när den är klar. 

MOUSSE
300 g mjölkfri choklad 
1 krm salt
1 tsk vaniljessens.
3 dl rumsvarm valfri vispgrädde (4 dl om du har väldigt mörk choklad, läs info i receptet längst ner)

KASTANJEMOUSSE
150 g mjölkfri choklad 
1,5 dl sötad kastanjepure
1 krm salt
1 tsk vaniljessens.
3 dl rumsvarm valfri vispgrädde 

Smält chokladen och blanda med salt och vaniljessens.Choklad smälter du enklast i ett vattenbad, alltså en en skål som vilar i en kastrull med sjudande vatten på spisen eller en skål med kokhett vatten. Var noga med att inte få vatten i chokladen. Du kan också smälta chokladen i en porslinsskål i mikrovågsugnen, då kör i chokladen bruten i bitar i mycket korta intervaller, mellan 10 - 30 sekunder och rör mellan varje omgång till chokladen är helt smält. Chokladen bränns lätt vid så du bör vara vaksam vid mikrovågsugnen. Låt chokladen svalna något. Vispa upp vispgrädden lätt och häll sedan ner ljummen choklad (är den för varm kan vispgrädden tappa luften vi vispat in) lite i taget under fortsatt vispning. För att fylla en tårta med mousse använder du springformen du använt till bottnarna eller en tårtring för att moussen som fortfarande är mjuk inte ska rinna ut. Gör man tunna lager kan man strunta i detta och breda på som frosting och direkt täcka hela sin tårta med moussen. För tjocka lager med mousse täcker man formen först med t.ex. gladpack. Lägg ner första skivan av bottnen, toppa med mousse och lägg på nästa lager, fyll med mousse och så vidare. Använder du bakchoklad eller så kallad blockchoklad stämmer rekommendationen i receptet, använder du mörk choklad med högre kakaohalt 70-90% kakao så bör du istället använda 4 deciliter vispgrädde för en mjuk mousse.

Vill du täcka tårtan med mousse och få den slät använder man en spatel (jag brukar använda vår gamla pannkakssändare), gärna en med ett skaft som är vinklat. Sedan täcker man tårtan i ett tunt lager mousse så att man kapslar in smulorna och sedan täcker man tårtan i ett tjockare lager. För att få tårtan jämn så drar man med en ren spatel många gånger över tårtan, skölj spateln i varmt vatten och upprepa sköljning och utjämningen. 

Kristyr
¾ dl kikärtsvatten
1/2 tsk vaniljessens eller 1 krm vaniljpulver
8 dl florsocker
tillsätt vatten eller vegetabilisk mjölk för att tunna ut

Vispa först kikärtsvatten med vanilj med elvisp tills det blir luftigt och fast. Vispa sedan under kraftig omrörning ner en deciliter florsocker i taget tills du får den tjocklek du vill ha.