VEGANSK MOUSSETÅRTA
Jag bruka använda digestivebottnen men vill man göra en syrlig lingonmoussetårta till jul passar pepprkaksbottnen fint. På bilden är det mango, hallon och jordgubbsmousse i tårtorna.
Ogräddad digestivebotten:
200 g digestivekex
100 g margarin
Mixa kexen i en mixer och blanda eller mixa ihop med margarin. Pressa ner smulorna ordentligt i en springform.
---------------------------------------------------------
Pepparkaksbotten som gräddas:
200 g pepparkakor
75 g margarin
Smula sönder eller mixa kakorna och blanda eller mixa ihop med margarin. Pressa ner smulorna i en springform och grädda i 175°C i 10 minuter. Låt svalna.
-----------------------------------------------------------
FYLLNING
3 DL fruktpure (Läs info)
200 G rumsvarm mjölkfri färskost
1 DL strösocker
2 DL valfri växtgrädde
2 TSK agaragarpulver (1 tsk pulver = 1 msk flingor)
Mixa bären till en slät pure, sila om du vill ha en helt len moussetårta, blanda med färskost och låt blandningen bli rumsvarm om någon av ingredienserna varit kylda. Blanda ströocker, grädde och agaragarpulver i en kastrull, koka upp och ta av från plattan. Rör ner en slev av fruktblandningen i taget tills allt är blandat och fyll smeten i formen direkt. Ska du göra mönster i tårtan bör de göras direkt innan moussen sätter sig. Ställ i kylen i minst 2-3 timmar, gärna över natten.
Här är lite info om mängden bär/frukt till pure också
3 DECILITER FRUKTPURÈ (silar du frukten/bären behövs mer)
300-400 g jordgubbar
250 - 300 g hallon, blåbär, lingon, havtorn
250 g mango, persika