Kakboken.se

View Original

VEGANSK MOROTSKAKA MED KOKOS OCH KORINTER

Det här receptet på morotskaka är en riktigt fullträff med både russin/korinter,  mörkt socker och dessutom kokosflingor. Receptet är inspirerat av Ravneet Gill som är en brittisk stjärnbagare. Jag föredrar korinter i kakor då de ger samma smak som russin men gör det enklare att skära i kakan. Får du bara tag i russin går det bra. 


INGREDIENSER

2 ½ dl ljust muscovadosocker

1 dl aquafaba

3 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 nypa salt

1 dl olja

2 ½ dl finriven morot

1 dl kokosflingor (40g)

½ dl russin/korinter (40g)

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en avlång sockerkaksform eller en rund form på 18-22 centimeter. Vispa upp socker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir ljust och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt, kokosflingor och korinter i en skål och rör runt så att allt blandas.  Skala morot och riv på den finaste delen av rivjärnet. Häll ner de torra ingredienserna, oljan och morötter i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester i botten inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 45-50 minuter om du har en form på 18-20 centimeter och 35-45 minuter om du har en form på 22 centimeter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. 

Klassisk frosting

Frostingar baserade på veganskt bakmargarin har ofta en för hög smältpunkt för att de ska bli aptitliga på tungan och jag har därför tidigare aldrig inkluderat klassiska enkla recept på frosting. Använder man smörgåsmargarin som är mjukt och med en lägre smältpunkt så går det faktiskt utmärkt att göra klassiska frostingrecept som den här frostingen. För de röda strecken har jag gjort en kristyr av florsocker och vatten och röd färg. 


100 g mjukt smörgåsmargarin

2-4 dl florsocker

¼ krm salt

1 tsk vaniljessens eller vaniljsocker

0-3 msk vätska (mjölk, citronsaft)

rivet skal från apelsin eller citron


Vispa ihop alla ingredienser, tillsätt florsocker efter smak och vispa i flera minuter för att få en lätt och luftig frosting. Tillsätt vätska om det behövs.