VEGANSK MARSIPANTÅRTA TILL PÅSK
Den här magiska veganska påsktårtan är bakad med mina revolutionerade tårtbottnar med aquafaba och är fylld med lemon curd. Tårtan är anpassad för formar mellan 18-20 centimeter. För formar mellan 20 – 22 centimeter använder man den större mängden smet. En av insikterna som är viktig när det kommer till riktigt bra vegansk tårtbottnar är att de stora formarna på 22-24 centimeter inte är lätta att få bra resultat med. Använd en gammal klassisk storlek på mellan 18-20 centimeter för det här receptet så blir det perfekt! Det brukar finnas mängder i den storleken på loppisar och i secondhandaffärer eftersom det var standard förr.
Mindre mängd (18-20 cm form)
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
75 g margarin
¾ dl växtmjölk
Större mängd (20-22 cm form)
3 dl strösocker
1,5 dl aquafaba
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
100g margarin
1 dl växtmjölk
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en tårtform. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, utan vitt och pösigt. Det ska inte bara precis ha blivit vitt utan ha tjocknat något (Jag vet, det är ju definitionen av pösigt). Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen.
Vaniljkräm
2 dl valfri växtgrädde
2 msk strösocker
2 msk olja
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 krm vaniljpulver
- knivsudd gul färg
För vaniljkräm blandas mjölk eller grädde med strösocker och olja. Majsstärkelsen blandas med vatten innan den rörs ner. Blandningen kokas sedan upp tills den tjocknar. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.
LEMONCURD
(förbered gärna dagen innan så hinner den stelna)
3 citroner (gärna ekologiska) saft och skal
1 dl vatten
3 msk majsstärkelse
2 dl strösocker
100 g margarin
Koka upp citronsaft, skal, vatten och majsstärkelse. Tag av från plattan när den tjocknat och häll ner strösocker och margarin. Rör tills det smält och häll upp i en ren burk.
MONTERING
1 pkt vispbar grädde + några droppar citronsaft
300 - 400 g marsipan eller sockerpasta
- färg
- florsocker
Vispa grädden på hög fart tills den blir luftig. TIllsätt några droppar citron eller vinäger och vispa länge och kraftigt. Skär tårtbottnen i tre jämna skivor. Lägg den gräddade ytan uppåt och snittytan nedåt. Bred på lemoncurd. Lägg på nästa del med den andra gräddade delen nedåt, bred på tjock vaniljkräm jämnt över bottnen och täck sedan med den sista delen och lägg en stor klick grädde ovanpå. Spackla sedan in hela tårtan med grädde, gör grädden något tjockare på toppen för att forma en liten kupol. Färga marsipanen och du vill ha den färgad. Kavla sedan ut marsipanen 3 – 4 millimeter tjock, gör du för tunt spricker marsipanen lätt när du täcker tårtan. För att marsipanen inte ska fastna kan man kavla mellan två bakplåtspapper eller mellan två bitar plastfolie, behöver man mjöla kan man använda florsocker. Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla sedan ut den över tårtan. För att slippa veck drar du händerna runt tårtan och ”smeker” fast marsipanen på tårtans sidor. Blir det ett veck drar man ut marsipanen lite lätt och ”smeker” in den delen igen. Skär inte av marsipanen för nära nederkanten då den drar ihop sig något.