VEGANSK MARÄNGTÅRTA
Frasig vegansk marängtårta! Precis som för vanliga äggmaränger så bör tårtan serveras direkt när den är monterad eftersom maräng mjuknar av grädden.
1 dl aquafaba
1/3 krm vinsyra (finns i alla affärer i en påse vid kryddorna)
1,5 dl strösocker (1 msk i taget)
Värm ugnen till 175°C. Vispa upp aquafaba med vinsyra tills du får mjuka toppar, det tar någon minut upp till ett par minuter beroende på visp. Vispa sedan ner sockret en matsked i taget med vispning under tiden, vispa sedan tills du har en blank smet och kan hålla bunken uppochner.
Måla antingen två bottnar på runt 18-20 cm eller tre på 15 cm (som på bilden) med blyerts på ett bakplåtspapper och vänd pappret (annars får du blyerts på dina tårtor). Bred ut smeten jämnt och SÄNK UGNSTEMPERATUREN TILL 100°C, gräddas i mitten av ugnen i 100°C i runt 1,5 timmar för de mindre bottnarna och i 2 timmar för de större och låt sedan svalna helt i ugnen som stängs av. De lossnar lättare från pappret när de har svalnat i ugnen men har du gjort dem tjocka kan de vara lite klistriga i mitten.
Precis som för vanliga äggmaränger så bör tårtan serveras direkt när den är monterad eftersom maräng mjuknar av grädden.