VEGANSK KLASSISK SMÖRGÅSTÅRTA
Passar perfekt på midsommar, påsk eller studenten! Bjud allergiker, vegetarianer och veganer på en fantastisk smörgåstårta! Har du tillgång till vegetariska kräftstjärtar, vegetariska laxskivor, vegetarisk ost, vegetarisk skinka kan du toppa tårtan med det men tångrom, citron, dill och gurka blir fantastiskt fint det också. Hittar du inte veganska kräftstjärtar så kan du antingen ha i lite hackad rökt tofu eller utesluta ifrån receptet. Vill du ha en mer mimosalik fyllning kan du blanda ner lite konserverade frukter och eventuellt lite strimlad rökt vegetarisk skinka i skagenröran eller fylla tårtan med en skagenröra och en mimosaröra istället för fejkäggröran. Det svarta saltet ger fejkäggröran sin smak och finns från flera leverantörer i Sverige om man letar på nätet. Det är inte det i färgen svarta saltet som nu ibland finns tillgängligt utan ett svavelsalt är vitt till grått i färgen (t.ex. hos www.indiskkryddor.se). Äggfri majonäs står ofta i allergisektionen i dagligvarubutiker. Rörorna blir godast om de får stå till sig minst ett par timmar och sugas in i brödet, gärna över natten. Jag brukar fylla smörgåsbröden med fyllning och låda dem stå förslutet och svalt över natten så att fyllningen sugs upp i brödet. Jag brukar göra dubbla röror och köpa tre landgångsbröd om jag ska göra en riktigt stor smörgåstårta.
1 paket landgångsbröd
1 sats skagenröra
1 sats fejkäggröra eller mimosaröra
Luftig garneringsröra
Dill, gurka, rädisor, citronskivor, tångrom till garnering.
Skagenröra
1 dl äggfri majonäs
1 dl naturell yoghurt
½ dl tångrom (Röd eller svart)
1-3 msk hackad dill
1-2 tsk citronsaft
lite lite citronskal
2-3 dl hackade veganska kräftstjärtar eller rökt tofu
Eventuellt lite hackad rödlök
1-2 krm salt
1 nypa svartpeppar
Blanda majonäs och yoghurt väl, blanda ner rom, dill, citronsaft och skal, rör ner kräftstjärtar/tofu och eventuell rödlök och smaka sedan av med salt och peppar.
Fejkäggröra
200 g fast/hård tofu
1/2 dl äggfri majonäs
1 -3 krm svart salt, efter smak
1- 3 krm socker
1 nypa svartpeppar
lite gul färg eller lite gurkmeja
Smula sönder tofun och blanda med majonäs och smaka sedan av med salt, socker, svartpeppar och eventuellt gurkmeja för lite färg.
Luftig garneringsröra
1 dl valfri växtvispgrädde
1 dl äggfri majonäs
1 dl naturell sojayoghurt eller oatlys imat
Vispa upp grädden, vispa länge tills den blir riktigt fast. Tillsätt yoguhrt och majonäs och blanda tills smeten är jämn.
Montering
Lägg ut en skiva av landgångsbrödet och varva sedan de olika fyllningarna mellan brödlagren. Den här delen förbereds med fördel dagen innan servering. När tårtan ska garneras vispas grädden upp tills den är luftig, majonäs och sojayoghurt rörs ner tills allt är välblandat. Bred ut ett tunt lager av garneringsblandningen över tårtan och dekorera efter smak med dill, gurka, rom, citron och andra favoriter.