VEGANSK KLADDKAKA
Den här kladdkakan är kanske mer en brownie gräddad i en rund form men jag har hittat liknande i Sverige, alla döpta till något i stil med ”den bästa kladdkakan”. Här är därför en veganiserad variant. Den bakas med fördel i en form på 24-25 centimeter eftersom det är en stor mängd smet och den räcker till många bitar. Förstärk gärna smaken av choklad med en tesked espressopulver.
CHOKLADKLADDKAKA
175 g margarin
200 g mörk choklad
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
ev. 1 tsk espressopulver
1 ½ dl aquafaba
5 dl florsocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en springform på 24-25 centimeter eller förbered med bakplåtspapper. Smält margarin och tärnad choklad i mikrovågsugnen eller i en kastrull, rör ner salt, vaniljpulver och eventuellt espressopulver. Vispa upp aquafaba pösigt med florsocker. Sikta ihop vetemjöl med kakao och vänd sedan ner vetemjölsblandningen försiktigt med slickepott. Det behöver inte bli helt inkorporerat. Till sist rörs chokladblandningen in försiktigt tills allt är blandat. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ungefär 20 minuter. Den är kladdig när den tas ut ur ugnen men den stelnar när den svalnar.