Vegansk kladdkaka - fyra olika varianter
Kladdkaka har verkligen varit min nemesis eftersom jag vet precis hur jag vill ha dem. En hård kant (absolut inte kaklik), ett ljust skikt ovanpå kladdkakan som spricker när man skär upp den och så ska den gå att skära upp när den är ljummen, inte bara när den är kall. Som kall ska den vara fudgelik och smaka precis som den gjorde när jag var 10! Här är de allra bästa varianterna jag tagit fram under mina 10 år som receptutvecklare och jag lovar att ingen fattar att dessa är utan ägg!
Det bästa receptet är enligt mig det med aquafaba!
Sedan mina nya upptäckter kring aquafaba vispad "pösigt" med strösocker så har jag tagit fram en ny variant som är på pricken lik en klassisk kladdkaka i receptet, instruktionerna och såklart viktigast av allt - smaken! Receptet är mycket stabilare under gräddning än mitt tidigare recept som kunde separera om ingredienserna var olika varma när det rördes ihop.
PERFEKT KLADDKAKA MED AQUAFABA
100 g mjölkfritt margarin
1 dl aquafaba(vätskan i en tetra/konservburk med kikärtor)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa formen. Smält margarin i en kastrull. Vispa upp aquafaba och strösocker i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt så att det bildas märken "ringar" av vispen när den kör. Vänd sedan ner vetemjöl, kakao, salt och vaniljpulver tillsammans med det smälta smöret. Använd gärna en slickepott för att se till att allt blir blandat. Överarbeta inte smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen. För en form på 22-24 cm gräddas kakan i 12-18 minuter, för en form på 18-20 cm form gräddas kladdkakan i 17-18 minuter. Serveras ljummen eller kyld.
KLADDKAKA MED YOGHURT
125 g margarin
1 dl rumsvarm naturell sojayoghurt
2 dl strösocker
2 dl florsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk majsstärkelse
4 msk kakao
1 krm bakpulver
1 krm salt
Smörj och bröa en springform. Smält margarin och blanda med yoghurt. Vispa ihop med socker, florsocker, mjöl, majsstärkelse, kakao, bakpulver och salt. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 18-20 minuter. Servera varm eller kall.
KLADDKAKA MED NoEgg
1 dl vatten
½ dl NoEgg
2 dl florsocker
4 msk kakao
100 g smält margarin
1 krm bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 krm salt
Smörj och bröa en springform. Vispa vatten och NoEgg pösigt, florsockret hälls ner lite i taget och sedan kakao. Vispa ner smält margarin, bakpulver, mjöl, socker och salt. Grädda i 200°C i 18-20 minuter. Servera varm eller kall.
VEGANSK GLUTENFRI KLADDKAKA
Här är det fulländade resultatet efter ett par års arbete med min glutenfria bok!
100 g margarin eller smör
2 dl strösosker
2 dl florsocker
1 dl teffmjöl
1 dl fullkornsrismjöl
4 msk kakao
½ dl tapiokastärkelse
1 krm bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl valfri mjölk
Smörj och bröa en springform. Smält margarin. Vispa ihop strösocker, florsocker, teffmjöl, fullkornsrismjöl, kakao, tapiokastärkelse, bakpulver och salt. Häll ner smält margarin och mjölk och rör ihop till en jämn smet. Häll i formen, bred ut jämnt och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 18 – 22 minuter. Kladdkakan blir fast i kyl med båda gräddtiderna men den kortare tiden ger en kladdig kaka, den längre tiden en mer fudgelik kall kladdkaka. Båda gräddtiderna ger en någorlunda fast kladdkaka när den är varm. Servera varm eller kall, gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.