Kakboken.se

View Original

VEGANSK KANTARELLPAJ

Jag gör sällan recept med tofu och jag gör sällan matigare recept, men ibland när maten är lite som ett bakverk och det blir en perfekt rätt så delas den här. Receptet med tofustanning har jag jobbat på i många år och det blir en underbar vegansk matig paj - som blir som vilken matpaj som helst, bara utan animalier. 

För pajen stekte jag lite mer än hälften av kantarellerna lite hårdare och de minsta kantarellerna sparade jag och stekte lite lättare hela för att ha på toppen av kantarellpajen. Tofustanning är ju perfekt på det sättet, den är lite fastare än äggstanning och man kan dekorera pajerna med lite mer kontroll eftersom det inte sjunker ner lika djupt nr pajen gräddas. Det är alltid svårt att få rätt mängd av både pajskal och stanning men av den här mängden deg brukar jag göra en större paj (på runt 24 centimeter) eller två mindre (mellan 15-20 centimeter). Fyllningen räcker till ungefär samma mängd om man gör lite tunnare pajer, vill man göra tjockare pajer kan man behöva öka mängden stanning med det dubbla, blir det över kan man spara i kylen och använda till paj inom några dagar. 

Mängden ost beror på hur ostig paj man vill ha och det räcker gott och väl med den mindre mängden, med den större mängden ost blir pajen mer lik en ostpaj med kantareller. Jag har använt Jeezlys originalost som finns från Astrid och aporna och från violide i välsorterade livsmedelsbutiker. För en paj med mer ostkaraktär används lagrade veganostar som till exempel från vegusto där dement eller piquant passar bra i pajer. 

Pajskal
125 g kylskåpskallt margarin 
3 dl vetemjöl 
3 msk iskallt vatten

Skär margarin i små bitar. Nyp ihop vetemjöl och margarin för hand, med en pajhackare eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter väl försluten. Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen på mjölad yta och flytta över till pajskalet. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter i 225°C.

Tofustanning

200 g silkestofu
2 dl valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk majsstärkelse
Salt
Peppar 
1 - 2 dl riven veganost (ungefär 50 - 100 g), gärna smältbar
150 – 250 g kantareller

Mixa silkestofu och grädde tills stanningen blir slät, vispa ner vetemjöl och majsstärkelse och krydda med salt och peppar efter smak. Rör ner den rivna osten och eventuellt hälften av kantarellerna och fyll pajskalet. Vill du toppa med kantareller sprider du ut dem lätt stekta over pajen. Grädda i mitten av ugnen i 225°C tills ytan har fått fin gyllene färg, mellan 20 till 30 minuter beroende på pajtjocklek och ugn