Kakboken.se

View Original

Vegansk gräddtårta

Receptet är utvecklat med min upptäckta metod för att kunna binda in fett i mjuka kakor där aquafaba vispas pösigt med socker och en hel bok kring hur man bakar med aquafaba kommer inom kort!

Tårtan är anpassad för formar mellan 18-20 centimeter. För formar mellan 20 – 22 centimeter använder man den större mängden smet. En av insikterna som är viktig när det kommer till riktigt bra vegansk tårtbottnar är att de stora formarna på 22-24 centimeter inte är lätta att få bra resultat med. Använd en gammal klassisk storlek på mellan 18-20 centimeter för det här receptet så blir det perfekt! Det brukar finnas mängder i den storleken på loppisar och i secondhandaffärer eftersom det var standard förr.

Mindre mängd (18-20 cm form)
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
75 g margarin
¾ dl växtmjölk

Större mängd (20-22 cm form)
3 dl strösocker
1,5 dl aquafaba
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver 
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
100g margarin
1 dl växtmjölk

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en tårtform. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, utan vitt och pösigt. Det ska inte bara precis ha blivit vitt utan ha tjocknat något (Jag vet, det är ju definitionen av pösigt). Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen.

Vaniljkräm
2 dl valfri växtgrädde
2 msk strösocker 
2 msk olja
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 krm vaniljpulver
- knivsudd gul färg

För vaniljkräm blandas mjölk eller grädde med strösocker och olja. Majsstärkelsen blandas med vatten innan den rörs ner. Blandningen kokas sedan upp tills den tjocknar. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.

MONTERING 

Jordgubbar att mosa till fyllningen och att dekorera med

1 pkt vispbar grädde (jag använder Alpros vispgrädde) + några droppar citronsaft eller vinäger. 

Vispa grädden på hög fart en stund, tillsätt sedan lite syra ( några droppar citronsaft eller en mild vinäger) och vispa länge för en riktigt fast grädde som spritsas perfekt. Den kan dessutom inte övervispas så var inte rädd att vispa en stund för att få de riktigt fast. Vispa på högsta hastighet. För tårtan på bilden hade jag lite mer än en tesked äppelcidervinäger. 

Skär tårtbottnen i tre jämna skivor. Lägg den gräddade ytan uppåt och snittytan nedåt. Bred på mosade färska jordgubbar. Lägg på nästa del med den andra gräddade delen nedåt, bred på tjock vaniljkräm jämnt över bottnen och täck sedan med den sista delen. Spackla sedan in hela tårtan med grädde. Spritsa eventuellt en krans ovanpå tårtan eller gräddsträngar på sidan av tårtan. Dekorera med jordgubbar.