VEGANSK FRANSK NOUGAT
Här är ett tidigt recept på fransk nougat, jag kommer arbeta med receptet en hel del för att få det precis som jag vill ha det men den delen kan man ju också göra hemma så varsågoda! Sirapen är ett ganska svenskt tilltag som man ofta ser i ljus nougat men i Franskrike är ofta en del av sötman ifrån honung och här kan man använda lite olika sorters smakrik sirap, som agavesirap, lönnsirap, dadelsirap eller liknande i olika mängder, jag skulle inte ta hela mängden utan bara en del. Receptet på bilden är bakat med endast vit sirap och har ändå en god smak och bra konsistens. Du behöver en köksassistent, en tjockbottnad kastrull och en baktermometer för att kunna göra det här receptet. Du behöver en kraftig visp som tål att vispa fast smet, en köksassistent är att föredra eftersom elvispar kan skadas av ansträngningen. När man kokar karamell är koktiden beroende på hur varmt du har plattan och hur stor kastrull du har, ju större kastrull desto kortare koktid. Koka inte på för varm temperatur, då riskerar du att bränna karamellen, på vår spis som har 6 steg kokade jag den här karamellen på steg 4. Ätbart papper (oblatpapper) finns bland annat på www.kakburken.se
Sockerlag
4½ dl strösocker
1½ dl vit / ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt
1 dl aquafaba
½ dl strösocker
1/3 krm vinsyra eller vinäger
1½ - 2 dl blandande nötter
Eventuellt oblatpapper/ätbart papper
Rosta nötterna ett par minuter i en torr stekpanna om de inte redan är rostade.
Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Använd en termometer och koka upp till 140 grader på medelhög värme, jag kokar ofta på 4/6 när jag gör godis. Undvik helt att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten. Vispa under tiden aquafaba och syran till ett marängskum, tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. När sockerlagen gått upp till 140 grader, ta av kastrullen från plattan och häll smeten i en fin stråle ner i marängen under kraftig vispning. Akta exponerad hud eftersom det kan skvätta 140°C het sockerlag från maskinen. Försök att inte träffa vispen med strålen eftersom sockerlagen då kastas till kanten av bunken och fastnar där. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något och blivit fastare, den ska inte ha svalnat helt och blivit stel. Rör till sist ner nötterna. Bred ut på nougatpapper (ätbart papper) eller oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg bakplåtspapper över och kavla ut till önskad tjocklek, använder du nougatpapper så täcker du med det när du har fått önskad tjocklek. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat. Skär med en ren kniv som är sköljd i varmt vatten så får du fina snitt i nougaten. Förvara i burk med lock. Du kan bland ½ dl majsstärkelse med ½ dl florsocker och vända nougaten i om du inte använder nougatpapper.