Kakboken.se

View Original

VEGANSK CHRISTMAS CAKE (FRUKTKAKA)

Christmas cake är ett måste för många under jul, men i Sverige  brukar vi baka de mer sockerkakslika fruktkakorna. Få av våra äldre traditionella kakböcker innehåller klassiska brittiska eller amerikanska fruktkakor med så här mycket frukt och fett.Jag är otroligt stolt över att jag lyckats med denna och liknande recept med mycket högre fetthalt än den jag lyckades med 2017 och allt det har lett till efter denna upptäckt! Det finns nämligen ingen annan receptutvecklare som snubblat över en liknande teknik för perfekta veganska mjuka ljusa feta kakor (choklad och kryddade kakor har vi kunnat baka i många år, det är lättare eftersom man kan använda bikarbonat i dem utan bismak och färgskiftningar som syns)! Nu hoppas jag att tekniken sprider sig så att alla åter igen kan baka perfekta veganska mjuka ljusa kakor.

Jag tycker att mängden frukt är väl tilltagen men många recept har uppåt 900 gram torkad frukt och vill du prova recept med ökad mängd frukt kan tiden i ugnen behöva förlängas något. Man kan skippa steget med att låta frukten svälla upp i alkohol och bara låta den dra ett par timmar eller snabbt koka upp frukten med 1 deciliter alkohol (istället för 3/4 dl) och ytterligare 1/2 deciliter vatten. Här kan du också använda 1,5 deciliter té istället. Kakan går att servera när den svalnat men traditionellt bakas den någon månad innan jul och matas med en matsked alkohol varje vecka fram tills jul. Man försluter då kakan med flera lager  plastpåsar eller motsvarande för att den inte ska torka ut under mognadstiden. Ugnstiden och vilken temperatur du väljer beror på hur varm din ugn är, min ugn är väldigt varm och fördelar värmen väldigt effektivt och jag använder 125°C men märker du att recepten från boken tar längre tid än den jag anger som lägsta tid så kan du behöva grädda i 150°C.  Märker du efter en tid att den börjar mörkna kan du sänka till 125°C. 



700 - 800 g  torkad frukt 

3/4 dl konjak


225 g mjukt margarin

200 g mörkt muscovadosocker (2 3/4 dl) 

1 ½ dl aquafaba

240 g vetemjöl (4 dl)

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

½ tsk ingefära

½ tsk nejlika

1 nypa salt

100 g hackade nötter

20-30 g skalade hela sötmandlar och frukter


Vecka 1. Hacka större frukter i bitar och blanda frukten med konjak i en burk som försluts.

Vecka 2-4. Värm ugnen till 150°C vanlig ugn och 125°C för varmluft. Smöra och täck en form på 20 centimeter i diameter med bakplåtspapper.. täck insidan med dubbla eller trippla lager extra högt bakplåtspapperxx. Smält margarin. Vispa upp aquafaba med sockret tills det blir ljust och pösigt.  Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas och sikta till sist ner vetemjölsblandningen och vänd noga med en slickepott så att inga fickor med vetemjöl finns kvar. Rör ner det smälta margarinet 1/2 deciliter i taget. Blanda ner frukterna och nötter i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och jämna till så att ytan blir plan. Gör därefter en liten fösänkning i mitten av kakan föra tt hjälpa den gräddas jämnt. Det ska inte vara en liten djup grop utan en större grund försänkning i mitten, ungefär en tredjedel av i kakan diameter och fördjupningen inte mer än 1 centimeter. Det går utmärkt att skippa men det är ett vanligt tillvägagångssätt. Dekorera eventuellt med nötter och frukt. Grädda i mitten av ugnen 150°C 1,5 - 2,5 timmar vanlig ugn och 125°C i 2,5 - 3 timmar för varmluft. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Låt kallna helt i formen. Mata eventuellt med alkohol med några dagars mellanrum. Kan förberedas flera veckor innan den ska serveras om den matas med lakohol och hålls svalt och väl förslutet.