VEGANSK CHOKLADTÅRTA
Det här är en enkel chokladkaka med glasyr som passar perfekt att dekorera till påsk!
Man kan antingen baka en enkel kladdkaka eller göra en mjukare chokladkaka och då blir det mer som en sachertårta. Båda alternativen finns inkluderade här.
KLADDKAKA MED AQUAFABA
100 g margarin
1 dl aquafaba
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa formen på runt 22 - 24 centimeter. Smält margarin i en kastrull. Vispa upp aquafaba och strösocker i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt så att det bildas märken “ringar” av vispen när den kör. Vänd sedan ner vetemjöl, siktad kakao, salt och vaniljpulver tillsammans med det smälta smöret. Använd gärna en slickepott för att se till att allt blir blandat. Överarbeta inte smeten. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen. För en form på 22-24 cm gräddas kakan i 12-18 minuter, för en form på 18-20 cm form gräddas kladdkakan i 17-18 minuter.
VEGANSK CHOKLADKAKA
En saftig chokladkaka som blir nästan brownielik i konsistensen även om ingen smält choklad är tillsatt, det är den stora mängden fett och kakao som ger den effekten.
150g margarin
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund bakform på 18 - 20 centimeter. Smält margarinet. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Vispa upp strösocker och aquafaba tills det blir vitt och pösigt. Rör ner vetemjölsblandningen försiktigt och när det är inkorporerat vänds det smälta margarinet in i tre omgångar. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 20 - 25 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.
CHOKLADGLASYR
40 - 60% 70 - 80% Ingredienser
2½ dl 3 dl matlagningsgrädde
200 g 200 g mjölkfri choklad
¼ krm ¼ krm salt
Du följer instruktionerna för chokladganache men kyler glasyren tills den har fått perfekt konsistens för användningen. Ganache som ska vara rinnande på tårtan behöver endast svalna medan man för till exempel kunna rulla tryfflar behöver kyla chokladglasyren tills smeten är formbar.