VEGANSK CHOKLADTÅRTA MED MOUSSE
En fantastisk mörk vegansk chokladtårta som är fylld med chokladmousse och täckt med sockerpasta här på bilden. Receptet har varit med i min receptrepertoar sedan min första veganska tårtbok som släpptes 2011 och mousse arbetade jag fram till min andra tårtbok som släpptes 2016.
1 ½ dl kakao
4 ½ dl vetemjöl
3 ½ dl socker
1 - 3 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk vinäger
1 ½ dl olja
3 ½ dl vatten
1 – 3 krm vaniljpulver (eller 1 – 2 tsk vaniljessense)
Förbered en form med fett och ströbröd, gärna på mellan 20 - 22 centimeter i diameter. Du kan också grädda i två 15 centimeters formar, då behövs lite kortare gräddningstid, 40 – 50 minuter beroende på ugn, eventuellt längre. Sikta kakao och blanda med vetemjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Rör ner vinäger, olja, vatten och vispa tills smeten är jämn. Överarbeta inte smeten, det ska bara precis röras ihop och sedan snabbt in i ugnen. Häll ner i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C i 60 - 70 minuter. Testa om kakan är klar med en provsticka som ska komma ut ren från tårtbottnen. Låt kakan svalna innan den skärs i tre lager. I två 15 centimeters formar är gräddningstiden ungefär 40 – 50 minuter beroende på ugn. Testa med provsticka för att veta när den är klar, den ska komma ut ren från mitten av kakan när den är klar.
MOUSSEFYLLNING
300 g mjölkfri choklad
1 krm salt
1 tsk vaniljessens.
3 dl rumsvarm valfri vispgrädde (4 dl om du har väldigt mörk choklad, läs info i receptet längst ner)
Smält chokladen och blanda med salt och vaniljessens.Choklad smälter du enklast i ett vattenbad, alltså en en skål som vilar i en kastrull med sjudande vatten på spisen eller en skål med kokhett vatten. Var noga med att inte få vatten i chokladen. Du kan också smälta chokladen i en porslinsskål i mikrovågsugnen, då kör i chokladen bruten i bitar i mycket korta intervaller, mellan 10 - 30 sekunder och rör mellan varje omgågn till chokladen är helt smält. Chokladen bränns lätt vid så du bör vara vaksam vid mikrovågsugnen. Låt chokladen svalna något. Vispa upp vispgrädden lätt och häll sedan ner ljummen choklad (är den för varm kan vispgrädden tappa luften vi vispat in) lite i taget under fortsatt vispning. För att fylla en tårta med mousse använder du springformen du använt till bottnarna eller en tårtring för att moussen som fortfarande är mjuk inte ska rinna ut. Gör man tunna lager kan man strunta i detta och breda på som frosting och direkt täcka hela sin tårta med moussen. För tjocka lager med mousse täcker man formen först med t.ex. gladpack. Lägg ner första skivan av bottnen, toppa med mousse och lägg på nästa lager, fyll med mousse och så vidare. Den här satsen räcker till två lager i en lite större tårta eller tre lager i en mindre tårta. Använder du bakchoklad eller så kallad blockchoklad stämmer rekommendationen i receptet, använder du mörk choklad med högre kakaohalt 70-90% kakao så bör du istället använda 4 deciliter vispgrädde för en mjuk mousse.