Kakboken.se

View Original

VEGANSK CHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSFROSTING

Den här veganska klassikern har hängt med sen min första veganska tårtbok och frostingen har länge varit en favorit då jag hade med en sådan i min allra första bok, speciellt i kombination med denna mörka chokladbotten. Nu när jag jobbar med kanderade frön, nötter, kaffebönor och annat skoj till kommande tårtboken blev det även lite kanderade popcorn och de passade perfekt på den här tårtan.


1 ½ dl kakao (Gärna svart holländsk kakao)
4 ½ dl vetemjöl
3 ½ dl socker
1 - 3 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk vinäger
1 ½ dl olja
3 ½ dl vatten
1 – 3 krm vaniljpulver (eller 1 – 2 tsk vaniljessense)

Förbered en formmed fett och ströbröd, gärna på mellan 20 - 22 centimeter i diameter (här gräddad i två formar på 15 cm) Sikta kakao och blanda med vetemjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Rör ner vinäger, olja, vatten och vispa tills smeten är jämn. Överarbeta inte smeten, det ska bara precis röras ihop och sedan snabbt in i ugnen. Häll ner i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C i 60 - 70 minuter. Du kan också grädda i två 15 centimeters formar, då behövs lite kortare gräddningstid, 35 – 45 minuter beroende på ugn, eventuellt längre. Testa med provsticka för att veta när den är klar. 

Jordnötstopping 
2 dl jordnötssmör 
100 g mjukt mjölkfritt margarin 
3 dl florsocker 
½ dl ovispad vispbar grädde 
ev.1-3 msk soja - eller havremjölk 
Vispa alla ingredienser tills toppingen är luftig, häll ner sojamjölk om du vill ha glasyren mjukare. 
Bred ut toppingen på de två bottnarna och lägg på det tredje lagret av chokladbottnen. 

Kanderade popcorn
1/2 dl strösocker
1 liter poppade popcorn

Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Häll ner popcornen och rör runt så att allt socker hamnar på din popcorn och inte ligger kvar i pannan. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna. Vill du ha dem separerade kan det vara bra att göra det med två gafflar innan de stelnar. 

Montering av tårtan. 
Skär den helt svala tårtan i tre, eller två delar (tårtan på bilden är gjord av två bottnar delade i två lager vardera). Fyll med lite frosting mellan varje lager och använd resterande frosting till att spritsa små duttar längs alla skarvar. Jag täckte toppen med spritsad jordnötsfrosting och toppade sedan med de kanderade popcornen.