Kakboken.se

View Original

VEGANSK BRIOCHE

Brioche är lätt och luftigt franskt bröd, som är fetare och mjukare än andra bröd – nästan som ett mellanting mellan kaka och bröd. Man arbetar in rumsvarmt fett i en välknådad deg och behöver därför inte ha lika mycket vetemjöl för att få en smidig deg. Vanligtvis är det ägg i smeten som gör att man ändå får ett luftigt bröd men jag har ersatt äggens funktion med lite extra jäsmedel och stabiliserare i form av yoghurt och stärkelse. Det här receptet har jag arbetat med i ett par år, ett tag bakade vi brioche varje helg men nu har det mest blivit tårtor ett tag. Nu för tiden brukar jag förbereda briochen kvällen innan frukosten, de kan stå över natten utan problem. Jag brukar inte förvara den i något, eventuellt får den stå i formen, då får man nämligen en lite torrare yta men innehållet behåller fukten. Har du två formar (ungefär 1½ liter) kan du dubblera mängderna och baka två briocher. Man kan också baka i små runda briocheformar, anpassa i sådana fall gräddningstiden. 

För en form på 1,5 liter

25 g jäst
½ dl rumsvarm vegetabilisk mjölk
1 ½ dl rumsvarm vegetabilisk yoghurt
2 msk olja
3-5 dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
100 g mjukt mjölkfritt margarin

vegetabilisk grädde till pensling
Fett till att smörja formen

Smula jästen i en bunke och häll ner mjölk och yoghurt, olja, vetemjöl (börja med den mindre mängden), salt, bakpulver, strösocker och majsstärkelse. Knåda degen i maskin 5 minuter eller 10 minuter för hand, tillsätt den mängd vetemjöl som behövs för att behålla en smidig deg. Tärna ner det mjuka margarinet och knåda in i degen, tillsätt vetemjöl tills du åter igen har en mjuk och smidig deg. Ställ degen i kylskåp 60 minuter. Värm ugnen till 200°C. Dela degen i tre delar och rulla till bollar som du lägger bredvid varandra i en smord form. Klipp eventuellt små jack i varje bulle. Pensla degen med sojagrädde och jäs i ytterligare 30-40 minuter på en varm plats, degen ska ha jäst upp ordentligt. Pensla ytterligare en gång med grädde och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i 25-30 minuter. Låt briochen svalna innan den stjälps ur formen.