Kakboken.se

View Original

VEGANSK AMERIKANSK ÄPPELPAJ

Något som jag undrat över i flera år är varför vi i Sverige inte alls använder muskot i våra äppelpajer, eftersom det är bland det godaste som finns (jag misstänker faktiskt att det beror på felskrivningen i en tidning för många år sedan där några tyvärr fick åka till sjukhus efter att ha bakat med massor av rivna muskotnötter, det ska dock aldrig vara mer än ½ -1 tesked muskot i ett bakverk, annars blir det nog väl skarpt. I mitt recept på denna amerikanska äppelpaj med lock blir ½ tesked riven muskot perfekt! ) Jag rekommenderar er alla att prova något kryddmått muskot i mjuka kakor och pajer med äpple eller morot. Även i mjuka pepparkakor blir det väldigt gott.

I alla äldre amerikanska bakböcker jag har finns väldigt sällan ägg i pajdegarna, inte heller i flera av de böcker jag har från några av världens bästa bagare/konditorer. Det här receptet är anpassat efter ”baking illustrated”, en riktigt bakbibel i USA så att få till ett äggfritt pajskal är egentligen ingen konst. Det känns som att folk nu för tiden alltid slänger in ett ägg eller en äggula av någon okänd anledning, bara för att. Originalen är ju utan och de fungerar hur fint som helst! Testa själva! Det bästa är om man använder antingen en mixer eller en pajdegshacka för att få till pajdegen. Det går med händerna också, men arbeta snabbt I sådana fall så att degen inte värms upp för mycket. Fettet ska mixas eller fördelas till ärtstora bitar innan man tillsätter vätskan, annars suger degen upp fel mängd vätska när den vilar i kylskåpet. Använd gärna en amerikansk pajform eftersom de är lutade så perfekt. Fina lutade pajformar som inte är så dyra att skicka med posten finns på www.etsy.com. Engångspajformar i aluminium som finns I de flesta butiker är smart om man inte har klassiska amerikanska pajformar, det här receptet räcker till en form på ungefär 15 - 20 cm i botten. Vill du göra en väldigt stor paj eller två formar kan du utan problem dubbla receptet, blir det något över kan du göra små minipajer som gräddas i 200°C. Det fina fatet/pajformen på bilden kommer från Betonggruvan i Stockholm. 

Om du låter pajen svalna ett par timmar blir den snyggare när den sen skärs upp, men den är ju absolut godast nybakad/ljummen såklart!! Recept på glass och vaniljsås finns här i albumet, det har du väl inte missat?

Pajdeg
5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1-2 krm salt
200 g kallt tärnat margarin
3-5 msk iskallt vatten

Fyllning
3 - 4 st äpplen (6 - 7 dl)
½ dl strösocker
3 msk potatismjöl
1 msk citronsaft
½ tsk muskot
½ tsk kanel
- valfri vegetabilisk grädde för pensling
- strösocker till pajlocket

Sätt ugnen på 225°C och se till att du har iskallt vatten förberett. Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke. Finfördela margarinet i mjölblandningen i en mixer eller med en enkel pajdegshackare (du kan också arbeta snabbt med händerna). När det är ärtstora bitar av margarinet kvar tillsätts det kalla vattnet, en matsked i taget tills degen precis går ihop. Dela då degen i två delar och låt vila i minst 30 minuter i kylskåp inlindad i plastfolie eller i en annan tätslutande förpackning. Ta ut den ena degbiten och kavla ut så att den täcker pajformen, lägg över degen (du kan kavla på plastfolie, bakplåtspapper eller likande för att kunna flytta enkelt men det brukar vara lätt som en plätt ändå). Se till att degen ligger tätt mot pajskalet och ställ in formen i kylen igen. Förbered nu fyllningen, tärna dina äpplen (jag brukar faktiskt aldrig skala äpplen som ska ner i en sådan här paj men man kan ju göra det om man vill) och häll över strösocker, potatismjöl, citronsaft och kryddor och blanda runt. Häll över i pajformen, kavla ut resterande deg och täck pajen med deglocket. Jag har använt ett speciellt redskap en så kallad "lattice pie cutter", men helt täckta pajer med några små hål eller fina mönster går precis lika bra!Skär först av överflödig deg längs kanten med en kniv och nyp sedan ihop kanterna hela vägen runt, skär några små jag i locket för att ångan ska kunna komma ut (jag brukar skära ut mönster som äpplen/hjärtan och små bokstäver), pensla med grädde och strö över ett tunt och jämnt lager strösocker. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter, sänk temperaturen till 175°C och grädda pajen i 40 – 60 minuter beroende på pajstorlek och ugn. Pajen ska vara någorlunda gyllene när den är gräddad. Får pajen jämn gyllenbrun färg redan efter 20 – 30 minuter kan du sänka ner pajen till nedre delen av ugnen eller täcka över pajskalet med lite aluminiumfolie så bränns den inte under resterande tid i ugnen.