Kakboken.se

View Original

TVÅ VEGANSKA MOROTSMUFFINS

Recepten kommer från vår barnbok och det är uppstaplat för att bli extra tydligt. Muffinsen längst fram är bakad med puré och den längst bak med riven morot. 

MOROTSMUFFINS MED RIVEN MOROT
2 DL riven morot
3 DL vetemjöl
1½ DL strösocker
1 TSK bikarbonat
½ TSK bakpulver
½ TSK mald kanel
½ TSK mald kardemumma
1 NYPA salt
1 DL yoghurt
¾ DL olja
1 DL äppelmos

Värm ugnen till 175°C. 
Ställ ut 9 till 12 muffinsformar i en muffinsplåt eller på en plåt. 
Riv morot på ett rivjärn. 
Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma och salt. 
Häll ner riven morot, yoghurt, olja och äppelmos. 
Rör ihop smeten tills den är jämn utan några mjölrester kvar i botten eller klumpar i smeten. 
Fyll muffinsformarna till maximalt 3/4. 
Grädda mitt i ugnen mellan 17 och 20 minuter. 
Ställ din timer på den lägsta tiden först. 
Testa om muffinsen är klara med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av en muffins.
Är muffinsen inte klar sätter du din timer på två minuter till och provar igen när den ringer. Ta försiktigt ut plåten ur ugnen eller be en vuxen om hjälp. Låt svalna. 

MOROTSMUFFINS MED PURÈ

Morotspuré köper man i barnmatsburkar. Vatten går bra istället för morotsjuice. 

2½ DL vetemjöl
1½ TSK bakpulver
1½ DL strösocker
½ TSK mald kanel
½ TSK mald kardemumma
1 NYPA salt
½ DL olja
½ DL morotsjuice
1 DL morotspuré
½ DL aquafaba

Värm ugnen till 175°C. 
Ställ 6 till 9 muffinsformar i en muffinsplåt eller på en plåt. 
Häll vetemjöl, bakpulver, strösocker, kanel, kardemumma och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. 
Häll ner olja, morotsjuice (eller vatten), morotspuré och aquafaba och i bunken. 
Rör ihop smeten tills den är jämn utan några mjölrester kvar i botten eller klumpar i smeten. 
Fyll muffinsformarna till maximalt 2/3. 
Grädda mitt i ugnen mellan 17 och 20 minuter. 
Ställ din timer på den lägsta tiden först. 
Testa om muffinsen är klara med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av en muffins.
Är muffinsen inte klar sätter du din timer på två minuter till och provar igen när den ringer. 
Ta försiktigt ut plåten ur ugnen eller be en vuxen om hjälp. Låt svalna.